Уряд на своєму засіданні 23 лютого ухвалив постанову “Деякі питання використання зерна державного резерву”, метою якої є забезпечення переробки зерна державного резерву на борошно із подальшою реалізацією його хлібопекарським підприємствам, визначеним Міністерством економічного розвитку і торгівлі за пропозиціями місцевих органів виконавчої влади, що запобігатиме росту цін на борошно, хліб та хлібобулочні вироби.
Про це повідомила прес-служба уряду.
“Цим проектом пропонується визначити одержувачем зерна державного резерву – державні підприємства системи державного матеріального резерву”, — уточнили в Кабміні.
В Уряді вирішили, що ккономічно більш вигідним та доцільним для держави є реалізація зерна державного резерву саме державним переробним підприємствам “з подальшою реалізацією виробленого борошна хлібопекарським підприємствам для виготовлення соціальних сортів хліба та хлібобулочних виробів”.
Таким чином, в Кабміні впевнені, що такі дії сприятимуть насиченню внутрішнього ринку України борошном та хлібом масових сортів вжитку з метою стабілізації цінової ситуації на даному ринку, реалізації зерна державного резерву за цінами, що враховують витрати на закупівлю зерна та його зберігання та реалізації зерна виключно з метою його подальшої переробки на борошно державними підприємствами, що збільшить податкові надходження до державного бюджету.
Окрім цього це вплине на реалізацію виробленого борошна підприємствам, визначеним Міністерством економічного розвитку і торгівлі за поданням місцевих органів виконавчої влади, що дозволить проводити стабілізаційні заходи в кожному окремому регіоні України і в необхідній кількості, яка буде визначена місцевими адміністраціями.
“Кошти отримані від реалізації зерна спрямовуватимуться на закупівлю до державного резерву зерна з нового врожаю”, — наголосили у відомстві.
В Кабміні запевнили, прийняття проекту постанови у складній ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів в умовах світової фінансової кризи дозволить унеможливити перепродаж зерна з державного резерву, що підлягає реалізації у порядку освіження; своєчасно впливати на цінову ситуацію на ринку борошна; забезпечити регіональні потреби хлібопекарських підприємств борошном за оптимальними цінами; забезпечити ритмічну завантаженість виробничих потужностей зернопереробних підприємств системи державного резерву; запобігти підвищенню соціальної напруги у трудових колективах зазначених підприємств та населення.