ГолосUA
09:23 21/01/2010

Соціальні виплати у 2010 році скорочені не будуть, — експерт

Недовиконання плану бюджету у 2009 році не вплине на виплату соціальних стандартів у 2010 році.

Про це заявив економіст міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в інтерв’ю ГолосUA. 

За його словами, дані за минулий рік не мають прямого впливу на поточний рік і на бюджет. «Кожного разу бюджет верстається, на зважаючи на те, що було минулого року. Залежить це від прогнозу макроекономічних показників», — сказав він. 

При цьому експерт зазначив, що навіть якби хтось хотів зменшити соціальні виплати, зробити це практично неможливо, оскільки цей процес регламентований відповідною нормою закону. «Соціальні стандарти не зменшаться. У нас не можна зменшувати зарплати і пенсії згідно з Конституцією, у нас не можна погіршувати (життєвий рівень населення — ред.)», — підкреслив економіст, додавши, що якщо й відбуватиметься акумуляція коштів держбюджету, то за рахунок скорочення фінансування різноманітних структурних проектів. 

Коментуючи з позицію Міжнародного валютного фонду щодо України, О.Жолудь не заперечує, що співпраця з ним може бути продовжена, а розмір соціальних виплат буде підвищений, проте не на той рівень, що затверджений відповідним законом. «У разі співпраці з МВФ я вважаю, що підвищення соціальних видатків відбудеться, але не на той обсяг, який зафіксований у тому законі (про соціальні стандарти — ред.), а буде ухвалений якийсь компромісний варіант», — сказав він. 

Говорячи про затягування прийняття державного бюджету на 2010 рік і звіту щодо виконання бюджету за 2009 рік, він зауважив, що така ситуація не є нонсенсом для українських реалій. «Так було й в минулі роки», — сказав він. 

Нагадаємо, сьогодні в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що уряд відзвітував перед Міжнародним валютним фондом про показники виконання держбюджету 2009 року, але продовжує приховувати їх від української громадськості. /> За оперативними даними, загальний фонд держбюджету не виконано за доходами на 12,4 млрд грн. З урахуванням планового дефіциту, рекапіталізації банків і НАК Нафтогаз України «діра» бюджету досягла 81,5 млрд грн., внаслідок чого зрив виконання бюджету за доходами може змусити будь-який новий уряд заморозити у 2010 році зростання соціальних виплат.

 

Читайте также по теме