ГолосUA
10:02 30/10/2008

Соцопитування не вплинуть на свідомість виборців — соціолог

 Cоцопитування не матимуть вирішального впливу на свідомість виборців під час позачергових парламентських виборів.

Як передав кореспондент ГолосUA, про це сьогодні на прес-конференції у Києві заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан.

«Я сподіваюсь, що наші виборці мають певний імунітет від різного роду політичного гіпнозу",- сказав експерт.  Він нагадав соцопитуванняу 2004 року, коли ставилося два запитання: у першому — «За кого ви проголосуєте?» — домінував Віктор Ющенко, але на друге питання — «Хто буде переможцем виборів?» — у висновках посилено тиражувалася думка, що переможцем буде Віктор Янукович. За словами Юрія Рубана, то була спроба використання соціологічного матеріалу, щоб сформувати громадську думку.

На думку соціолога, такий маневр не вдасться і зараз. Він також порадив населенню обережно ставитися до різного роду соцопитувань, адже в залежності від послідовності запитань, добору респондентів за регіональними та віковими ознаками, результати соціологічних опитувань можуть дуже відрізнятися.

«Треба перш за все чітко дивитися на запитання, які були поставлені респондентам. Бо з першого погляду одні і ті ж запитання у соціологічному опитуванні можуть мати протилежні результати», — каже експерт-соціолог.

 

Читайте также по теме