ГолосUA
15:57 26/03/2010

Спадкоємців віднині не обдиратимуть як липку

З 1 січня 2010 року діють нові правила щодо справляння державного мита за видачу свідоцтва про право на спадщину.

Про це повідомили у прес-службі Кабінету міністрів.

Відтак, незалежно від ступеня споріднення та суми спадщини (рухомого і нерухомого майна), держмито сплачується у розмірі 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (нині – 34 грн.). Ця норма обумовлена Законом України „Про внесення зміни до ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України „Про державне мито” щодо державного мита за видачу свідоцтва про право на спадщину”.

Відміну податку пояснили тим, що за нинішньої ситуації спадкоємці часто невзмозі сплатити необхідний відсоток, а відтак і набути права власності.

В умовах реформування податкової системи при встановленні ставок податків і зборів необхідно врахувати те, що їх розмір повинен визначатися, виходячи з фіскальної та компенсаційної функції збору. При цьому компенсаційна функція має бути інструментом відшкодування державі її затрат на вчинення дій, що мають юридичне значення, враховуючи реальну платіжну спроможність населення. />  

Таким чином, з урахуванням особливостей оподаткування спадкового майна ідеологія справляння державного мита за видачу свідоцтва про право на спадщину переглянута і встановлена у розмірі покриття витрат держави за видачу відповідного свідоцтва.
 

Нагадаємо, вартість будь-якого рухомого та нерухомого майна отриманого фізичною особою – членом сім‘ї спадкодавця першого ступеня споріднення у спадок, оподатковується згідно зі ст.13 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” за нульовою ставкою, а вартість майна отриманого спадкоємцями інших ступенів споріднення оподатковується податком з доходів фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від об’єкта спадщини.

 

Читайте также по теме