ГолосUA
13:09 15/03/2010

Співпраця України з НАТО є внеском у формування ефективної системи безпеки — експерт

Активна співпраця України з НАТО, у тому числі її участь у миротворчих операціях під егідою Альянсу, є певним внеском України у формування ефективної системи безпеки не тільки європейського, але й загальносвітового масштабу.

Про це сказав голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж сьогодні під час презентації позиційного документа щодо Нової стратегічної концепції НАТО, підготовленого провідними аналітичними установами та незалежними експертами України, передав кореспондент ГолосUA.

«Участь України як партнера НАТО у процесі формуванні нової стратегії Альянсу, до якого долучилися і представники українських державних структур, і неурядові експертні організації, є дуже важливим фактором для нас», — підкреслив Сергій Джердж. З іншого боку, залучення до цього процесу не тільки членів Альянсу, а й інших держав, за словами голови ліги, «сприяє формуванню НАТО як глобальної організації».

Сергій Джердж також зазначив, що нині Альянс формує нову політику безпеки в Європі. «НАТО може об’єднати Європу саме на цій платформі, і таке об’єднання є більш широким, ніж у рамках інших організацій, зокрема, ЄС», — підкреслив він.

У зв’язку з цим експерт наголосив, що зараз НАТО є єдиною масштабною успішно функціонуючою безпековою структурою, яка базується у своїй діяльності на головних засадах та принципах ООН.

Водночас, за його словами, на сьогодні відзначається достатньо високий рівень співпраці українських державних інституцій з Північноатлантичним альянсом як у оборонній сфері, так і в галузях невійськового характеру. «Таким чином, Україна, не будучи членом НАТО де-юре, де-факто, активно в цьому плані співпрацює, що також є певним формуванням безпекового середовища загальносвітового масштабу», — наголосив С.Джердж.

У цьому контексті він додав, що певним внеском нашої держави в забезпечення миру та стабільності у світі можна вважати й відмову України від ядерного потенціалу свого часу. «Зараз це могло б стати прикладом, який варто наслідувати іншим країнам задля збереження миру, безпеки та стабільно розвитку», — наголосив голова Громадської ліги Україна-НАТО.

О. Каретнікова.

 

Читайте также по теме
ГолосUA
13:18 01/10/2024

Йенс Столтенберг официально передал полномочия генерального секретаря Североатлантического альянса бывшему премьер-министру Нидерландов...