ГолосUA
10:37 14/02/2011

Співпраця з МВФ загрожує економічному суверенітету України — радник Президента

Нині певні моменти співробітництва України та МВФ нагадують зовнішній диктат та загрожують економічному суверенітету нашої держави.

Про це в ефірі одного з всеукраїнських каналів заявив президент Українського союзу промисловців та підприємців, народний депутат, радник Президента України Анатолій Кінах, повідомили ГолосUA у його прес-службі.

За його словами, Україні як державі, варто серйозно переглянути підхід до співпраці з МВФ з тим, щоб врахувати два головних фактори: умови співробітництва повинні відповідати балансу національних інтересів України; залучені ресурси повинні бути спрямовані на розвиток економіки та країни в цілому, а не на поточне споживання.

Він зазначив, що зовнішні запозичення — це нормальна цивілізована практика, але партнерство має бути паритетним та послідовним. “Коли ми погоджуємось на ту чи іншу умову, а мова, насамперед, йде про серйозні соціальні зміни, то треба мати відпрацьовану програму дій, яка має передбачати етапи, збалансованість, прогноз соціально-економічних наслідків, в разі необхідності – заходи з їх пом’якшення. Не можна спочатку погоджуватися на умову, а потім під цю умову робити спробу внести ту чи іншу програму. Це неправильно, коли нам з-за кордону намагаються диктувати, якою повинна бути грошово-кредитна, монетарна, соціальна, податкова політика, вживати чи ні заходи державного протекціонізму тощо. Тому якість співпраці повинна бути серйозно вдосконалена на користь національних інтересів України”, — зазначив А. Кінах.

Він також наголосив на неприпустимості чергового квітневого підвищення ціни на природний газ, передусім з огляду на низьку платоспроможність населення. Зростання ціни не має випереджати реальні доходи людей, а повинно відповідати якості житлово-комунальних послуг, сприяти більш ефективнішій роботі ЖКГ та залежним від енергоносіїв галузям народного господарства.

Читайте также по теме