ГолосUA
13:38 02/01/2010

Спрогнозувати курс гривні на 2010 рік неможлииво — експерт

Спрогнозувати курс гривні до долара на 2010 рік неможливо.

Таку думку висловив екс-заступник голови Національного банку України Сергій Яременко.

«Спрогнозувати курс неможливо, скільки економіка керується в ручному режимі, і спрогнозувати, кому не повезе — дадуть транш, не дадуть, Нацбанк піде на емісію чи не піде — дуже важко. Тому немає прогнозування дій влади», — наголосив він.

«Різкі зміни курсу вони шкідливі … Якщо ми відразу не повернули курс в той попередній стан і у ринку не з’явилося упевненості, що так вже все і буде, то зараз повернення ні до чого не приведе, крім того, що знову буде сплеск імпорту. Оскільки ціни залишаться тими ж, а долар подешевшає. Тому будь-яка ломка, вона хвороблива», — зауважив експерт.

«Я завжди говорю, що курс — це ціна договірна, яку потрібно тримати стабільною. Завдання влади в утриманні стабільності курсу, а повернення до старого курсу неможливе, оскільки сформована вже нова шкала і цінностей, і масштабу цін, тому будь-які зміни такі ж деструктивні для економіки, як і попередня девальвація», — підкреслив Яременко.

Нагадаємо, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко прогнозує курс на рівні 6 "з копійками" грн. за 1 дол. США після президентських виборів.

За матеріалами: ІМК

 

Читайте также по теме