ГолосUA
12:47 22/02/2010

США пообіцяли не розміщати системи протиракетної оборони у Чорному морі

Сполучені Штати Америки не планують розміщати елементи своєї системи протиракетної оборони морського базування у Чорному морі.

Таку заяву зробила заступник Держсекретаря США з контролю над озброєнням та міжнародною безпекою Еллен Тошер, повідомили кореспонденту ГолосUA у російському військово-аналітичному центрі «Паритет».

За твердженням Е. Тошер, «Вашингтон не збирається перебазовувати до Чорного моря есмінці із системою «Іджіс». У рамках планів ВМФ США у Чорному морі немає елементів морського базування».

Натомість заступник Держсекретаря США підтвердила наміри Вашингтона щодо базування у Румунії комплексу протиракетної оборони із ракетами наземного базування. «Ми будемо обговорювати, що саме буде розміщено у Румунії. Моє припущення – мова йде про 3 батареї, що означає 24 ракети-перехоплювача», — зауважила Тошер.

Чиновник відзначила, що «левову частку витрат» із формування бази візьмуть на себе США. Втім, Вашингтон сподівається, що певну частину витрат візьме на себе й Бухарест, зокрема, «підготовку місця базування». Своєрідною платнею за погодження Румунії на розміщення комплексу ПРО на своїй території, на думку заступника Держсекретаря, стане «згода США обговорити можливість включення Румунії до списку тих держав, громадяни яких користуються правом безвізового в’їзду до США».  

Д. Кляхін

 

Читайте также по теме