ГолосUA
19:04 27/11/2009

США розмістять ракети Patriot під Варшавою

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск схвалив умови угоди про розміщення на території його країни американських військ і ракетних комплексів Patriot.

Документ, який невдовзі мають підписати Варшава і Вашингтон, готувався майже рік. Угода про статус збройних сил SOFA (Status of Forces Agreement) визначає рамки взаємин американських військ з країнами, на території яких розміщуються їх частини.

У ньому чітко прописаний механізм сплати податків американськими військовими, а також те, під чию юрисдикцію потрапляють військовослужбовці у разі вчинення злочину на території держави, де дислокується військовий контингент.

Відзначимо, що США вже підписали такі документи з урядами Іраку, Італії, Іспанії і іншими країнами, на території яких розміщені американські військові бази або регулярні частини збройних сил.

Польща стала другою після Іспанії країною, яка умовила Вашингтон погодитися на те, що злочини американських військових на чужій території будуть розглядатися, у першу чергу, в місцевих (польських) судах.

Підписання угоди про статус збройних сил усуне останню перешкоду для розміщення в Польщі комплексів Patriot. Однак конкретні терміни реалізації домовленостей поки не відомі.

Нагадаємо, 17 вересня президент США Барак Обама оголосив про перегляд планів щодо розгортання системи ПРО в Європі. Згідно з новим планом, до 2015 року чергування в рамках ПРО будуть нести кораблі з балістичними ракетами морського базування, а наземні бази в Чехії і Польщі поки що не будуть створені.

Втім міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пізніше заявив, що США запропонували розмістити в його країні ракети Patriot, оснащені боєголовками.

За матеріалами: газета Rzeczpospolita, ТСН

 

Читайте также по теме