ГолосUA
13:00 14/04/2010

США сприятимуть продовженню співпраці України з МВФ — експерт

Сполучені Штати Америки сприятимуть продовженню співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Таке переконання висловив провідний науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук Сергій Толстов у коментарі кореспонденту ГолосUA.

За словами експерта, зближення і активізація стосунків між США та Україною – це, скоріше, певний аванс, який дає адміністрація США сучасній українській владі. “Сполучені Штати розраховують на те, що нова українська влада буде більш ефективною, ніж адміністрація Ющенка, що вона буде більш конструктивно ставитися до економічних форматів. Якщо Америка розраховує на Україну як на стабільного партнера, вона буде сприяти отриманню Україною наступного траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду”, — вважає він.

С. Толстов повідомив, що не останнім мотивом у економічній підтримці України з боку США є те, що вона входить до списку з 19 країн, які знаходяться у переддефолтному стані. “У кожному регіоні така країна має ключове значення, оскільки обвал бюджету і неспроможність держави виконувати свої платежі може спричинити до ланцюгової реакції. Україна входить до цього списку, при чому деякі її ставлять доволі високо у цьому рейтингу. Дефолт в Україні може спричинити погіршення фінансової ситуації, оскільки викличе паніку на ринках, у країнах пострадянського простору та деяких державах Східної Європи”, — сказав він.

Проте необхідними умовами, які повинна виконати Україна, підкреслив С. Толстов, є “все-таки раціональність, прозорість і послідовність економічної політики. Тому що, якщо не буде зроблено кроків щодо подолання корупції і налагодження бюджетної дисципліни, то довіра до України впаде. І це може вже викликати проблеми у процесі реалізації програми з МВФ на кожному подальшому етапі”.

І. Носальська

 

Читайте также по теме