ГолосUA
14:54 03/11/2009

Стабілізації гривні не буде — експерт

Стабілізація національної валюти — це лише формальне зростання гривні, пов’язане з тим, що в країні майже не залишилось грошей.

У цьому переконаний незалежний фінансовий експерт Ерік Найман, передав кореспондент Голос UA.

«Одужання української економіки буде вкрай тривалим. Це займе три або навіть п’ять років. Стрімкого зростання економіки та стабілізації гривні не буде», — зазначив експерт.

Він також додав, що отримання Україною 4 траншу від Міжнародного валютного фонду, зумовить девальвацію національної валюти — і лише через декілька місяців після отримання кредиту її незначну стабілізацію. «Якщо ми отримаємо кредит, то це збільшить інфляцію і девальвує гривню, якщо ні, то в країні будуть проблеми з виплатою пенсій та заробітних плат», — наголосив експерт.

Він також спрогнозував, що після отримання 4 траншу курс гривні по відношенню до долара зросте максимум до 9 гривень, а через декілька місяців повернеться до відмітки 8.3-8.5 грн/$1, якщо ж ми не отримаємо ці гроші, то курс залишиться на рівні 8-8.3 грн/$1.

Проте Ерік Нарбут застеріг, що у випадку, коли Уряд отримає доступ до друкування грошей, Україну може очікувати стрімке зростання інфляції, і тоді гривня може девальвувати до 9-10 гривень/$1.

«Якщо країна не отримає кредит від МВФ, їй нічим буде розраховуватись по своїм бюджетним зобов’язанням, тоді Уряд змушений буде надрукувати додаткові гроші, і в такому випадку прогнозувати рівень інфляції вкрай важко. Курс гривні може зрости до 9-10, або навіть вище», — наголосив експерт.

Ю.Жданович

 

Читайте также по теме