ГолосUA
08:10 21/06/2010

Статутний фонд Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча збільшиться на 2.25 млрд. гривень

У Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча несподівано з’явилися кошти для збільшення статутного фонду.

У суботу було оголошено, що він зросте у 3,7 рази — на 2,25 млрд. грн. Це вже друга додаткова емісія власників комбінату, оголошена за минулий тиждень.

На ММК не виключають, що в додемісії може брати участь Метінвест Ріната Ахметова.

Як повідомила в суботу маріупольська газета “Іллічівець”, до порядку денного зборів акціонерів ВАТ Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча (ММК), призначених на 1 липня, внесено питання про збільшення статутного фонду комбінату у 3,7 рази, до 3,09 млрд. грн, шляхом додаткової емісії акцій.

Зазначимо, що минулого тижня з аналогічним формулюванням було доповнено порядок денний зборів акціонерів ЗАТ Ілліч-сталь — власника 90,41% акцій ММК ім. Ілліча. 1 липня компанія також планує збільшити статутний капітал більш ніж у чотири рази. У результаті в ММК ім. Ілліча буде профінансовано майже на 3 млрд. грн ($ 375 млн).

Ще нещодавно говорити про поповнення капіталу на таку значну суму було складно.

Нагадаємо, через борг більш ніж у 300 млн. грн. з 8 липня ММК ім. Ілліча перебуває на межі зупинки, оскільки НАК “Нафтогаз України” скоротила постачання газу найбільшим промисловим боржникам. У той же час загальна сума невідшкодованого державою ПДВ перед комбінатом перевищила 1,6 млрд грн.

Додемісія може бути пов’язана з нещодавньою заявою голови правління ММК Володимира Бойка про те, що його підприємство розглядає можливість злиття з найбільшим українським металургійним холдингом Метінвест Ріната Ахметова і Вадима Новінського.

Вчора Бойко заявив виданню, що Метінвест зможе брати участь у додемісії. "А як ще об’єднатися з Метінвестом?" — заявив він. Володимир Бойко не став уточнювати, власником якої частки в комбінаті стане Метінвест, оскільки переговори ще не завершені. У Метінвесті від коментарів відмовилися.

Аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда вважає, що в Метінвесті навряд чи погодяться на менше, ніж контрольний пакет. "Інакше злиття не дозволить консолідувати фінансову звітність ММК ім. Ілліча у звітність Метінвесту, — говорить він. — Входження Метінвесту в акціонерний капітал комбінату дозволить поліпшити його фінансове становище. Зі свого боку правління ММК може спробувати зберегти оперативний контроль над комбінатом, як це зробили власники Індустріального союзу Донбасу ".

Операції можуть спробувати перешкодити компанії, які в кінці травня заявили, що купили 100% акцій ЗАТ Ілліч-сталь в інтересах неназваного російського концерну.

Нагадаємо, Володимир Бойко заявляв, що не продавав цих акцій і що їх продаж було здійснено брокером, що скористався довіреністю.

За словами керуючого партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Андрія Астапова, факт купівлі акцій ММК ім. Ілліча кіпрськими компаніями зараз розслідується Генпрокуратурою і МВС у рамках кількох кримінальних справ, у тому числі за ст. 224 ("виготовлення підроблених недержавних цінних паперів"). "Суд, швидше за все, візьме до уваги, що попередні дії кіпрських компаній стали підставою для порушення кримінальної справи і відмовить у позові з додемісії", — говорить він.

За матеріалами: КоммерсантЪ-Украина />  

Читайте также по теме