ГолосUA
13:21 19/10/2010

Ставнійчук назвала позитиви у висновку Венеціанської комісії щодо закону про судоустрій

Член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук назвала декілька позитивних відгуків Венеціанської комісії щодо закону «Про статус суддів та судоустрій в Україні».

Про це вона повідомила сьогодні під час прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Вона зазначила, що, зокрема, позитивом комісія назвала запровадження системи автоматизованого документообігу та розподілу справ. «Тут чітко є розуміння у Венеціанської комісії, що необхідно ще переконатися у тому, що спеціалізація судів не буде ніколи використовуватись для обходу такого електронного розподілу справ», — пояснила юрист.

Крім того, за словами М. Ставнійчук, позитивним також було визначено ліквідацію військових судів. «Ви знаєте, що був указ Президента України, яким ліквідовано військові суди, як підрозділ спеціалізованих судів в Україні, як нонсенс радянської системи чи нонсенс системи правосуддя демократичного зразка», — зазначила вона.

Третім позитивом, за словами фахівця, Венеціанська комісія назвала те, що державна судова адміністрація передана під судовий контроль, «але знову ж таки зроблено застереження при цьому щодо повноважень голови цієї адміністрації». М. Ставнійчук наголосила, що голова судової адміністрації має досить широкий спектр повноважень одноосібний при здійсненні фінансового, бюджетного забезпечення судів, призначенні і запровадженні видів дисциплінарної відповідальності.

Останнім безперечним позитивом подано безстрокове обрання судді після випробувального терміну, «але чітко зрозуміло, що нам іще рано говорити про конституційну реформу у цьому питанні».

Також член Венеціанської комісії назвала серйозними проблемами української влади «фактично зведення нанівець» статусу Верховного суду України, обмеження виключно його повноважень і суттєвого розширення повноважень Вищої Ради юстиції «без приведення у відповідність до європейських стандартів її складу».

Нагадаємо, що у п’ятницю, 15 жовтня Венеціанська комісія оприлюднила свої висновки щодо закону «Про статус суддів та судоустрій в Україні», давши Україні свої рекомендації стосовно покращення цього документу. Венеціанська комісія залишилася не дуже задоволеною цим законом, М. Ставнійчук наголосила, що Україні потрібні «реальні реформи», оскільки збільшення повноважень суддів Вищої Ради юстиції не приведе до покращення судової системи в Україні.

А. Штепура

Читайте также по теме