ГолосUA
18:48 15/04/2010

Столична міліція не влаштовує «репресій» тим, хто п’є пиво й палить у громадських місцях, але протоколи все ж таки складає

Столична міліція не влаштовує "репресій" тим, хто п’є пиво й палить у громадських місцях, але виконує закон, виписуючи протоколи про адміністративне порушення.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер у столичному главку міліції, правоохоронці Києва "просто фізично не можуть складати протокол на кожного, хто п’є слабоалкогольні напої в громадських місцях". "Наші дії не мають репресивного характеру. Може, хтось, дізнавшись, що іншого оштрафували, подумає, чи варто пити пиво в громадському місці", — розповіли в міліції Києва.

Водночас, як запевнили в главку, протоколи на порушників складаються. Так, з моменту набуття чинності закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв" стосовно порушників уже складено понад 11 тисяч протоколів про адміністративне правопорушення. Найчастіше в таких випадках міліція просто попереджає про неприпустимість таких дій. Проте, як нагадали в главку, стаття 178 кодексу про адмінпорушення містить й інші санкції – стягнення штрафу від одного до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і навіть виправні роботи на термін до двох місяців або ж адмінарешт на 15 діб. Суворість покарання залежить від того, вперше стосовно людини складається протокол або ж це — злісний порушник.

Щодо розпивання пива й інших слабоалкогольних напоїв, що містяться в пакетах, то, як зазначили в главку, в таких випадках складання адмінпротоколу "викликає певні труднощі".

Пояснюючи, що загрожує тим, хто палить на зупинках і в інших громадських місцях, у главку нагадали, що в разі складення адмінпротоколу стосовно порушника, куріння "коштуватиме" від попередження до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 175-1 Адмінкодексу). Жорсткість застосовуваної санкції також залежить від того, вперше курець "попався" чи ні.

Відсутністю спеціально визначених місць для куріння, в тому числі й на вулиці, за інформацією столичної міліції, має опікуватися місцева влада, а правоохоронці просто забезпечують виконання закону.

Також у столичній міліції акцентували увагу на тому, що виконання ухваленого закону ускладнюється особливостями культури, виховання й загалом менталітету українців.

11 лютого 2010 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв". Закон вносить відповідні зміни до окремих статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з вимогами зазначеного закону забороняється споживати пиво (окрім безалкогольного), алкогольні та слабоалкогольні напої у закладах охорони здоров’я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; у громадському транспорті (в т. ч. у транспорті міжнародного сполучення), на зупинках транспорту, у підземних переходах; у закладах культури; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у ліфтах і таксофонах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.

Куріння тютюнових виробів забороняється у ліфтах і таксофонах; у закладах охорони здоров’я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у громадському транспорті (в т. ч. у транспорті міжнародного сполучення).

Забороняється, окрім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів у закладах громадського харчування; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; у приміщеннях закладів культури; у приміщеннях закритих спортивних споруд; у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності.

У місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: "Куріння заборонено!".

 

Читайте также по теме