ГолосUA
15:43 11/01/2009

Судно «Faina» може бути звільнене найближчим часом, — пірати

Пірати Сомалі не виключають того, що звільнення українського судна «Faina» з озброєнням на борту відбудеться найближчим часом.

Таку заяву зробив представник загарбників Сугуле Алі, додавши, що стан здоров’я 20 членів екіпажа судна оцінюється як добрий, повідомляє Associated Press.

За словами С.Алі, в даний час пірати ведуться переговори з власниками Faina, і мають намір знайти компроміс з питання викупу, який спочатку був заявлений у розмірі 20 млн дол.

Нагадаємо, 25 вересня 2008 р. біля берегів Сомалі пірати захопили українське судно «Faina». На борту корабля знаходилися троє росіян (всі вони — жителі Санкт-Петербурга), 17 українців і один латиш. Пізніше один з росіян помер від гіпертонічного кризу. Судно слідувало під прапором Беліза до Кенії і перевозило військову техніку, зокрема 33 танки Т-72 і запчастини до бронетехніки. Пірати заявляли, що готові звільнити українське судно при отриманні викупу у розмірі 8 млн. дол., хоча спочатку вони вимагали за звільнення «Faina» 20 млн дол.

Нагадаємо, в кінці листопада 2008 р. пірати і власники українського судна «Faina» досягли угоди по звільненню корабля. Переговори між двома сторонами відбулися 28 листопада 2008 р. і були присвячені способу передачі грошей за звільнення корабля. Як повідомив тоді Михайло Войтенко, головний редактор морського інтернет-видання і представник власника «Fainа» Вадима Альперіна, судно, екіпаж і вантаж можуть бути звільнені найближчим часом, якщо угода про передачу грошей буде досягнута. Він не уточнив розмір виплачуваного викупу, але додав, що він набагато нижчий, ніж первинний запит піратів.

 

Читайте также по теме