ГолосUA
12:22 08/10/2008

Світова криза впливає, але Президент все тримає під контролем

Перший заступник Глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак констатував, що процеси, які відбуваються у світовій економіці, вплинули й на Україну. 

Як повідомили Голос.UA у прес-службі Президента, уряд і Національний банк володіють усіма необхідними важелями, щоб зберігати керованість ситуацією. Ефективність їхнього застосування залежатиме від узгодженості дій цих двох інституцій. 

Коментуючи заяву Прем’єр-міністра, якою вона перекладає відповідальність за ситуацію на фінансовому ринку на Національний банк України та Президента України, Олександр Шлапак нагадав, що криза осені 2004 року почалася саме з таких безвідповідальних заяв вищих посадових осіб держави та політиків. Він закликав до скоординованості дій між урядом і НБУ замість гучних заяв. 

«У сьогоднішній ситуації надзвичайно важливо, щоб Національний банк постійно був активно присутній на ринку, виходив з необхідними інтервенціями для стабілізації ринку відповідно до рішень Ради Нацбанку. В окремих випадках може знадобитися його швидка реакція для надання необхідної підтримки окремим банкам», — наголосив заступник голови Секретаріату.

Уряду Олександр Шлапак порекомендовав утриматися від популізму у своїх діях та переглянути свою економічну політику у бік підтримки експортерів, а у разі необхідності – застосування обмежень імпорту споживчих товарів для того, щоб виправити торговельний баланс. 

Пересічним громадянам чиновник порадив виважено реагувати на події, що відбуваються. «Завжди ті, хто піддавалися паніці, втрачали»,– нагадав він. І підкреслив, що Президент тримає цю ситуацію під особистим контролем і в жодному разі не допустить ситуації, яка призведе до економічних втрат українських громадян.  />  

Читайте также по теме