ГолосUA
12:16 04/11/2008

Світова помста ліво-центристів

Концепція вільного розвитку? Капіталізм? Все це звучить, немов лайка для більшості країн, тепер вже включаючи Америку і ЄС.

Британське видання Telegraph озвочує думку відомого експерта марксизму Еріка Гобсбаума, який назвав сьогоднішню економічну кризу найгіршою із часів Великої Депресії 1930 року.

"Як і передбачали Маркс із Шумпетером, глобалізація не тільки руйнує відчуття свого походження, а також, виявляється надзвичайно не стабільною." — йдеться  у статті.

Лідери більшості країн, як і президент Франції Ніколя Саркозі, вже вказали, що ера вільного ринку скінчилася — "Laissez-faire, c’est fini".

Сьогоднішнє падіння капіталізму, зазначає Габсбаум, аналогічне розпаду Радянського Союзу, адже тільки тепер ми відчуваємо, що так званій "економіці невтручання" дійсно прийшов кінець.

Тепер настав час ще більш жорсткого державного втручання у діяльність підприємств, незважаючи не те, чи потребують вони цього чи ні.

Говорячи про Європу, зокрема, Гобсбаум зазначає, що вона може відчути ще більшу економічну кризу, ніж зараз це відбувається у Штатах, адже Європейські та Британські банки у п’ять разів більш вразливі та залежні від економік країн Східної Європи (України у тому числі), через надання останнім кредитів у твердій валюті на величезні суми.

Тим неменш Гобсбаум зазначає, що у 1930-х роках політичний ефект Великої Депресії вплинув на зміцнення позицій ідеологій правого крила, а не лівого, чого зараз остерігаються деякі політичні експерти.

"Америка знову може виявитися великим виключенням,"-зазначає експерт- "у будь-якому випадку я надам перевагу просвітницькому "соціалізму" Барака Обами, а ніж гегелівській "похльобці, що ось-ось википить та розільються по Європі"

 

Читайте также по теме