ГолосUA
12:03 01/07/2010

Світовий банк минулого року позичив Україні 400 млн. доларів

Світовий банк надав Україні першу Програмну позику на реабілітацію фінансового сектора (ППРФС1) в сумі 400 млн. доларів. />  

Про це йдеться в підсумках результату діяльності Світового банку в Україні за 2010 фінансовий рік (липень 2009 р. — червень 2010 р.).
 

"Позику було затверджено у вересні 2009 року, вона допомогла Україні стабілізувати банківську систему і зупинити відтік депозитів. За підтримки експертів Світового банку та інших партнерів в рамках проекту ППРФС1 Національний банк і Міністерство фінансів розробили правові і регуляторні засади роботи з проблемними банками, в тому числі рекапіталізації трьох системних неплатоспроможних установ, і зміцнили Фонд гарантування вкладів фізичних осіб для підвищення довіри до банківської системи", — зазначається в огляді Світового банку.

Світовий банк зазначив, що інвестиції в інфраструктуру енергетики в рамках Проекту реабілітації гідроелектростанцій допомогли підвищити встановлену потужність Дніпровського гідроенергетичного каскаду приблизно на 400 МВт, а його виробничу потужність — майже на 500 ГВтг. У листопаді 2009 року було затверджено додаткове фінансування для цього проекту в сумі 60 млн дол.

На початку 2010 року Фонд чистих технологій затвердив Національний план інвестування України, яким передбачено до 350 млн. дол. у вигляді концесійного фінансування на інноваційні інвестиції для зменшення викидів вуглецю. Загальний портфель кредитування Світовим банком енергетичного сектору України сягає 400 млн. дол. Зараз готується більш як 500 млн. дол. додаткового кредитування.

Також у 2009-2010 рр. Світовий банк продовжував впровадження Проекту модернізації системи соціальної допомоги.

Світовий банк, на 2011 фінансовий рік, визначив такі ключові пріоритети: продовжувати допомагати органам влади закладати основи для сталого оздоровлення економіки після кризи, зосереджуючи увагу на фіскальній політиці, реформі банківського сектора та покращенні інвестиційного клімату, сприяти фінансуванню інфраструктури в енергетичному, муніципальному та транспортному секторах, збільшувати обсяги використання коштів в рамках існуючих позик Банку для досягнення більш вагомих результатів і допомагати органам влади в розробленні середньострокової програми реформ, в тому числі покращенні послуг державних установ, зміцненні системи управління та залученні стратегічних іноземних інвестицій. До того ж, наступного року розпочнеться робота над новою Стратегією партнерства з Україною на період 2012-2015 рр.
 

За матеріалами: РБК-Україна
 

Читайте также по теме