ГолосUA
12:00 03/12/2009

Світовий банк прогнозує погіршення кризи в Україні

Світовий банк прогнозує збільшення комунальних тарифів в Україні, гальмування економічних реформ та повернення економіки на кілька років назад.

Глобальна економічна криза і наступна рецесія нададуть дуже негативний вплив на фінансовий клімат, перекресливши всі зусилля у боротьбі з бідністю.

Такий висновок міститься в доповіді, оприлюдненій напередодні Світовим банком.

"Глобальна фінансова криза загрожує повернути назад значний прогрес у підвищенні рівня життя, досягнутий за останні кілька років", — зазначив Лука Барбоне, що очолює відділ СБ зі скорочення бідності та економічного управління в європейсько-центральноазіатському регіоні.

"Одним з найтрагічних наслідків кризи стало те, що найсильніший удар припав на країни з середнім доходом", — додав він. За його словами, в регіоні спостерігається різке зростання безробіття і скорочення економічних можливостей. "Рівень бідності буде рости", — попередив експерт.

До того ж, аналітики банку не виключають продовження продовольчої і енергетичної криз. Ситуацію загострить і високий рівень інфляції в більшості країн регіону, а також зростання вартості споживчого кошика. Це, знову ж таки, завдасть дуже серйозного удару по найбідніших верствах населення: адже витрати на їжу в таких сім’ях складають 70-80 відсотків бюджету.

Удар по "групі ризику" посилить незавершеність комунальних реформ і в Молдові та Україні. У результаті — з метою компенсації втрат там будуть підвищуватися тарифи на газ, світло і воду.

До 2010 року, відзначається в доповіді СБ, до 40 млн. армії бідняків регіону додасться 10 млн. людей, і ще 25 млн. з нинішнього середнього класу "небезпечно наблизяться" до порогу бідності, на порозі якої балансують близько 120 млн. осіб. Таким чином, будуть поставлені під загрозу всі досягнення регіону після попередніх потрясінь, найбільшим з яких став російський дефолт 1998.

Зусилля, зроблені в регіоні з тих пір, дозволили витягнути з бідності більше 50 млн. осіб. У зв’язку з цим СБ відзначає зростаючу важливість систем соціального захисту населення, які здатні допомогти сім’ям впорається з фінансовими труднощами.

СБ зазначає, що уряд повинен сфокусуватися на "розумному" підході до своїх витрат, щоб продовжувати захищати бідних. Системи соціального захисту населення — грошові перекази, пенсії і програми з викорінення бідності — будуть першими кандидатами на урізання, але саме ці заходи потрібні зараз, як ніколи.

За матеріалами: ТСН

 

Читайте также по теме