ГолосUA
06:35 21/01/2010

Світовий банк спрогнозував зростання світової економіки

Світовий ВВП 2009 року збільшився на 2,2%. Такі дані містяться в опублікованому сьогодні звіті Світового банку. /> При цьому, згідно з прогнозом організації, в поточному році зростання світового ВВП складе 2,7%, а в 2011 році — 3,2%. Водночас, у доповіді йдеться про певну невизначеність, в умовах якої буде глобальна економіка, починаючи з другої половини поточного року.

Світовий банк заявляє, що протягом наступних декількох років глобальній економіці доведеться пережити наслідки світової фінансової кризи. За словами провідного економіста Світового банку Джастіна Ліна, не слід сподіватися на очевидне відновлення економіки і колишній рівень зайнятості найближчим часом, бо для цього буде потрібно багато років. Тим не менше, у звіті зазначається, що країни, які розвиваються, продемонструють більш значні темпи зростання національних ВВП у порівнянні з уже розвиненими державами, чий середній рівень приросту ВВП складе 1,8% проти 5,2% у тих, що розвиваються. Однак, незважаючи на позитивні показники, питання рівня безробіття все ще залишається найбільш істотною проблемою на сьогоднішній день.

Водночас, у звіті Світового банку порушується питання світових інвестицій, рівень яких в минулому році, за даними організації, знизився приблизно на 10%. Проте вже у 2010 даний показник може зрости всього на 4,9%. Зазначається, що найбідніші держави потребуватимуть додаткових вливань коштів, обсяг яких, за оцінкою Світового банку, може скласти на 35-50 млрд дол більше, ніж розміри аналогічних програм у докризові часи.

Також у звіті йдеться про ціни на корисні копалини. Зокрема, ціни на нафту за оцінками організації залишаться на рівні 76 дол/бар., тоді як ціни на іншу сировину піднімуться в середньому на 3% в 2010-2011рр.

Крім різних показників і прогнозів, Світовий Банк закликає світову спільноту винести уроки з останніх підйомів і спадів у світовій економіці з метою запобігання можливих криз у майбутніх періодах.

Нагадаємо, що в листопаді директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан відкинув можливість другої хвилі рецесії у США.

За матеріалами Associated Press, РБК.
 

Читайте также по теме