Світовий банк вважає пенсійну реформу в Україні критично важливою

 

face="Times New Roman">
size="4"> 
face="Times New Roman">
size="4">Пенсійна реформа є критично важливою для забезпечення фіскальної стабільності і добробуту теперішніх і майбутніх пенсіонерів України.
 

face="Times New Roman">
size="4">Про це йдеться у прогнозі Світового банку стосовно України, передав кореспондент ГолосUA.
 

face="Times New Roman">
size="4">У документі, зокрема, йдеться, що демократичні тиски в Україні зростають — за 10 років на кожного платника внесків у системі припадатиме один пенсіонер, і це співвідношення надалі стрімко зростатиме.
 

face="Times New Roman">
size="4">Видатки на пенсії вже становлять рекордні 18% ВВП, а високі ставки пенсійного внеску змушують занижувати офіційні доходи. Більше того, вартість пенсій значної сатини пенсіонерів була розмита інфляцією”, — йдеться у документі.
 

face="Times New Roman">
size="4">У Світовому банку наголосили на тому, що планове підвищення пенсійного віку для жінок і подовжений період внесків є основними заходами, що допоможуть відновити баланс пенсійної системи і таким чином забезпечити адекватний рівень пенсійних виплат протягом середньострокового періоду.
 

face="Times New Roman">
size="4">При цьому координатор програм економ розвитку в Україні, Білорусі, Молдови Пабло Сааведра зауважив, що пенсійна реформа має на увазі “відновлення процесу, коли економічно активне населення якнайдовше наповнює пенсійний фонд”, і цим забезпечує стабільність у державі.
 

face="Times New Roman">
size="4">Водночас він наголосив, що Світовий банк наполягає на тому, що втілення пенсійної реформи має бути розтягнене у часі. “Ми вважаємо, що цей процес повинен бути досить повільним, поступовим. Тобто плани зараз такі: щоб перехід був досить поступовим в плані збільшення пенсійного віку — 6 місяців на рік. А це означає, щоб підняти з 55 років до 60 — це триватиме 10 років. Це дуже поступова реформа. Це реформа, яка матиме компенсатори і в цьому плані, я вважаю, що це один з найбільших поступових підходів до проведення реформи, яку ми взагалі бачили по всьому світу”, — зазначив експерт.
 

 

Читайте также по теме