Мария Мамаева
10:42 19/01/2011

Світовий банк: ВВП України в 2011 році складе 4%

Зростання валового внутрішнього продукту в Україні в поточному році на рівні 4% продиктоване запровадженням владою жорстких заходів макроекономічної політики, таких як обмеження експорту зерна та затримка із виплат ПДВ.

Такий прогноз озвучив менеджер Світового банку з дослідження глобальної мікроекономіки Ендрю Бернс на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, згідно з прогнозом у 2011 році ВВП в Україні продемонструє стагнацію в зростанні, порівняно з минулим роком. Як зазначив, Е. Бернс у 2010 році після різкого зменшення ВВП підвищення цін на сталь і відновлення експорту дало змогу відновити економічне зростання в Україні.

“Прогнозоване уповільнення зростання ВВП у 2011 році відзеркалює запровадження запланованих жорстких заходів у рамках макроекономічної політики, згідно з програмою МВФ, так очікуване зменшення зовнішнього попиту, зокрема в Росії та ЄС- ключових для України експортних ринках”, — зазначив він.

У середньостроковій перспективі зростання ВВП могло б поліпшитися, якби Україна усунула нинішні обмеження на експорт. Зокрема, як зазначив Е. Бернс, квоти на зерно та затримки з відшкодування з ПДВ.

Нагадаємо, що згідно з прогнозом урядовців, номінальний ВВП в 2011 році збільшиться на 15,7% до 1 трлн 253 млрд гривень. Зростання реального валового внутрішнього продукту в 2011 році складе 4,5%.

 

Читайте также по теме