ГолосUA
15:35 06/12/2008

Священий синод РПЦ обрав тимчасову заміну Алексію Другому

Священний синод Російської православної церкви, що зібрався в Москві на позачергове засідання у зв’язку з кончиною патріарха Московського і Всієї Русі Алексія II, обрав митрополита Смоленського і Калінінградського Кирила місцеблюстителем патріаршого престолу.

Згідно із статутом РПЦ, він виконуватиме обов’язки патріарха до обрання нового — повідомили «Вести».

Як йдеться в документі, у разі смерті Патріарха Московського і всієї Русі, його відходу на спочинок, перебування під церковним судом або іншої причини, що робить неможливим виконання ним патріаршої посади, Священний синод під головуванням найстарішого за хиротонією (висвячуванню) постійного члена синоду (який, згідно із статутом, після смерті глави РПЦ стає вищою особою церкви) негайно обирає з числа своїх постійних членів місцеблюстителя патріаршого престолу.

Згідно з процедурою, для обрання нового патріарха скликається позачерговий Помісний собор. Патріарх, який прийде на зміну Алексію II, стане шістнадцятим за рахунком Всеросійським патріархом. Новий Патріарх Московський і всієї Русі має бути обраний на Помісному соборі не пізніше травня майбутнього року, тобто протягом півроку після кончини глави Російської православної церкви — така норма прописана в статуті РПЦ.

Кандидат на патріарший престол має відповідати певним вимогам. Так, він має бути архієреєм РПЦ, мати вищу богословську освіту і достатній досвід управління єпархією, відрізнятися прихильністю до канонічного правопорядку, користуватися доброю репутацією і довірою ієрархів, кліра, народу та мати більше сорока років.

Як повідомляв Голос.UA, Алексій II помер 5 грудня 2008 р. у своїй підмосковній резиденції в Підмосков’ї на 80-м-році життя. Він очолював РПЦ з 1990 р., більше вісімнадцяти років.

 

Читайте также по теме