ГолосUA
16:45 03/02/2010

Тайський уряд попросив прокуратуру звільнити пілотів літака, який перевозив контрабандну зброю

Уряд Таїланду попросив Генеральну прокуратуру закрити справу щодо екіпажу літака Іл-76, заарештованого в Бангкоку, і звільнити льотчиків.

Про це заявив глава МЗС королівства Касіт Піром, перебуваючи з візитом в Женеві.

За його словами, "кабінет міністрів направив пропозицію до Генеральної прокуратури про звільнення чотирьох громадян Казахстану і одного громадянина Білорусії". Піром не уточнив деталі даного звернення.

Нагадаємо, літак грузинської авіакомпанії "Ейр Джорджія" Іл-76, що слідував з Північної Кореї, був затриманий під час дозаправки в Бангкоку 12 грудня минулого року. Таїландська влада оголосила, що виявила на борту літака виявлено 35 тонн зброї — гранатомети, деталі портативних зенітно-ракетних комплексів і вибухівка були заховані в ящики з маркуванням громадянського вантажу.

Льотчикам пред’явили звинувачення в незаконному зберіганні зброї та надання Таїланду владі неправдивих відомостей про характер вантажу. У складі екіпажу один громадянин Білорусі та троє громадян Казахстану.

За законами Таїланду льотчикам загрожувало від 10 років ув’язнення аж до страти. Члени екіпажу стверджують, що не знали про перебування на борту зброї, інакше відмовилися б виконувати політ.

Нагадаємо, 12 грудня під час дозаправки у Таїланді було затримано літак Іл-76, який перевозив близько 40 тонн зброї. У літаку були виявлені гранатомети, ракети класу "земля-повітря" та інші боєприпаси.

За даними тайської поліції, незаконний вантаж везли з Північної Кореї, але куди саме – достеменно невідомо. За різними даними місцевих ЗМІ, пунктом призначення могла бути Шрі-Ланка, Пакистан або Україна .

29 січня з членів екіпажу Іл-76, який був арештований в аеропорту Бангкока з вантажем зброї, знято всі обвинувачення.

Оскільки екіпаж лише зупинився в тайському аеропорту для дозаправки літака, то і розбиратися з контрабандою зброї повинна та країна, якій призначався вантаж.

На даний момент документи слідства знаходяться в прокуратурі, яка повинна вирішити, чи є в діях пілотів склад злочину. Якщо прокуратура вирішить, що складу злочину немає, справа буде закрита, а екіпаж вийде на свободу.

За матеріалами: NEWSru.com />  

Читайте также по теме