Таких виснажливих виборів в Івано-Франківській області ще не було, – КВУ

 

size="3">Вибори до місцевих рад 2010 року були дуже складними та неорганізованими.

size="3">Про це на підсумковій прес-конференції розповів голова Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України Юрій Лисюк, передав кореспондент Голос
size="3">UA
size="3">.

size="3">За його словами, така ситуація викликана і тим,
size="3">що діючий закон, за винятком кількох позитивних моментів, потребує суттєвого доопрацювання. Його потрібно переписати, або прийняти інший. А найкраще – прийняти виборчий кодекс, щоб мати загальні правила на всі вибори.

size="3">«До дільничних та територіальних виборчих комісій отримали доступ спостерігачі та журналісти
size="3">, суб’єкти виборів мають можливість скаржитися, бути присутніми на дільницях, вести свій паралельний підрахунок голосів – все це дає нам підтвердження того, що вибори у нас, поки що демократичні», – каже Юрій Лисюк. 

size="3">Що ж до складів
size="3"> ДВК, то вони бажають бути кращими, адже серед членів комісій було багато недосвідчених людей. Тому виникали ситуації, коли підрахунок голосів розпочинався лише вранці 1 листопада. Часто зі своїми обов’язками не справлялися голови комісій. В результаті цього ТВК отримують велику кількість скарг та позовних заяв.

size="3">Окрім людського фактору, можна відзначити й низьке матеріально-технічне забезпечення дільниць. Пропускна здатність дільниць була вкрай низькою, багато виборців так і не взяли участь у волевиявленні через небажання стояти в черзі. Також велика кількість бюлетенів затягувала процес їх видачі.

size="3">«В бюлетенях було багато неточностей. Деяких кандидатів у депутати не вдруковували в бюлетені, натомість, навпроти тих, котрі вибули, не ставили відповідної печатки. Про те, що 22 жовтня кандидати в депутати вибули з перегонів обласна ТВК, чомусь, згадали лише вранці 31 жовтня. І по 2 мажоритарних округах в Івано-Франківську до обласної ради печатку «вибув» ставили під час видачі бюлетенів виборцям. А деякі взагалі не проставили і частина виборців проголосували за людей, які кандидатами не є», – зазначив голова Івано-Франківського обласного КВУ.

size="3">Певна проблема була із списками виборців. Попередні списки виборців були якісними, але в день голосування в уточнених списках пропадали цілі квартири. Також був випадок, коли пропав цілий будинок. Згодом, коли це питання почало підніматися, список з будинком знайшли.

size="3">Крім цього, за словами Юрія Лисюка, транспортування виборчої документації супроводжувалося численними порушеннями процедур. Мішки з документами, протоколи залишали в коридорах без нагляду, протоколи уточняли прямо під вхідними дверима приміщення ТВК.

size="3">Встановлення результатів і вивчення виборчої математики комісіями – стали новими робочими труднощами для комісій і спекуляціями політичних сил.

Читайте также по теме