ГолосUA
11:50 17/09/2010

Тарасюк: Ізоляція Білорусі є контрпродуктивною та шкодить білоруському народу

Голова Комітету з питань європейської інтеграції, уповноважений член Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄС-Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ) Борис Тарасюк представив Верховну Раду України на засіданні Делегації Європейського Парламенту у ПА ЄВРОНЕСТ.

Про це повідомили в прес-службі Верховної Ради. 

Засідання відбулося 16 вересня 2010 року у Брюсселі за участю представників національних парламентів України, Азербайджану, Вірменії, Грузії та Молдови.

Учасники заходу обговорили проекти Установчого акту та Регламенту Асамблеї, а також обмінялися думками стосовно формату участі білоруської делегації у ПА ЄВРОНЕСТ. На думку парламентаріїв, невизначеність у білоруському питанні досі блокує початок повноцінної роботи Асамблеї, що є парламентським компонентом нової ініціативи ЄС — "Східного партнерства". Зокрема, проблема полягає в тому, що Європейський Парламент вважає недемократичним характер парламентських виборів 2008 року у Білорусі і не визнає, у цьому зв´язку, легітимність Національної Асамблеї Республіки Білорусь. Тому замість білоруських парламентаріїв, на думку Європейського Парламенту, у роботі Асамблеї має брати участь делегація від білоруської опозиції у статусі спостерігачів.

Компромісна позиція Української сторони, представлена на засіданні Б.Тарасюком, полягає у застосуванні формули "10 білоруських парламентаріїв у статусі повноправних учасників та 10 представників громадянського суспільства Білорусі у статусі спеціальних гостей", поєднала у собі недискримінаційний підхід до участі Білорусі з особливим ставленням до Білоруського Парламенту з боку Європарламенту.

Б.Тарасюк наголосив, що Українська сторона неодноразово попереджала своїх колег як з Європейського Парламенту, так і з парламентів країн-членів, що небажання до взаємного компромісу у цьому питанні заблокує створення Асамблеї, що сьогодні і відбувається.

Голова Комітету, зокрема, зазначив, що "Україна, критично оцінюючи ситуацію з правами людини та свободою слова у Білорусі, завжди виходила з того, що ізоляція цієї країни є контрпродуктивною та шкодить білоруському народу". Він також підкреслив, що "розвиток діалогу з Білоруссю та залучення її до загальноєвропейських процесів дадуть змогу доносити відповідні політичні сигнали міжнародної демократичної спільноти до білоруського керівництва, надійним каналом донесення таких сигналів може стати і Асамблея ЄВРОНЕСТ".

Б.Тарасюк додав, що "потрібно виходити з того, що остаточне вирішення питання щодо повноправної участі Білоруської сторони у роботі ПА ЄВРОНЕСТ буде залежати від демократичності проведення наступних президентських виборів у Білорусі, які вже призначені на 19 грудня цього року, оскільки прив´язка до наступних парламентських виборів у Білорусі віддаляє початок повноцінної роботи ПА ЄВРОНЕСТ до 2012 року".

Разом з тим, Б.Тарасюк запропонував учасникам засідання під час наступних зустрічей не обмежуватися розглядом білоруської проблематики та перейти до обговорення питань, що безпосередньо пов´язані із парламентським виміром "Східного партнерства". />  

 

Читайте также по теме