ГолосUA
17:49 10/01/2011

Тарасюк та Фюле вже встигли обговорити питання «політично вмотивованого переслідування опозиції в Україні»

Європейський Союз послав Фюле аби потім напрацювати офіційну позицію з питання «політично вмотивованого переслідування представників опозиції».

Про це йшлося під час зустрічі голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, лідера НРУ Бориса Тарасюка із Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, повідомили у прес-службі Народного руху України.

Б. Тарасюк провів зустріч з Комісаром ЄС з розширення Штефаном Фюле щодо перспективи євроінтеграції та стану демократії в Україні. Це була перша офіційна зустріч високопосадовця ЄС під час його візиту в Україну 10-11 січня поточного року.

Учасники зустрічі не змогли оминути питання розвитку демократії, верховенства права та забезпечення прав людини як одного з ключових на порядку денному двосторонніх відносин.

Зокрема, у повідомленні йдеться, що під час зустрічі сторони висловили занепокоєння негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні, і які знайшли своє відображення в Резолюції Європарламенту від 25 листопада 2010 р. У відповідь Б. Тарасюк висловив занепокоєння останніми системними прикладами політично вмотивованого переслідування представників опозиції. Ш. Фюле також повідомив, що він знайомий із різкою заявою уряду Сполучених Штатів щодо прикладів політично-вмотивованого переслідування представників попереднього українського уряду, і однією з цілей його візиту є належне вивчення ситуації, з метою подальшої підготовки офіційної позиції Брюсселя щодо цього питання.

Серед інших питань Б. Тарасюк та Ш. Фюле високо оцінили динаміку двосторонніх відносин між Україною та ЄС у 2010 році, особливо щодо підготовки Угоди про Асоціацію та прогресу у безвізовому діалозі, результатом якого стало надання Україні Плану дій з візової лібералізації. Ш. Фюле, зокрема, відзначив досягнення України на шляху законодавчого забезпечення процесу наближення України до європейських стандартів. Сторони відзначили важливість парламентського виміру європейської інтеграції, зокрема, ключову роль Комітету з питань європейської інтеграції. У зв’язку з цим, Ш.Фюле погодився, що комітет з євроінтеграції повинен мати належний інструментарій у законодавчому процесі для того щоб прийняті закони відповідали європейському законодавству.

Читайте также по теме