ГолосUA
06:41 01/04/2010

Тарасюк: треба виконувати вже прийняті принципи системи європейської безпеки, а не приймати нові

Україна повинна виконувати вже прийняті принципи системи європейської безпеки, а не ініціювати прийняття нових.

Таке переконання висловив міністр закордонних справ опозиційного уряду, народний депутат від фракції НУ-НС Борис Тарасюк у ефірі «5 каналу».

«Я можу сказати, що не підуть ядерні держави, бо лише вони надати такі гарантії, на гарантії. Що будуть закріплені у міжнародно-правовому документі», — сказав він.

Екс-міністр закордонних справ назвав заяву Президента щодо необхідності гарантій ядерної безпеки від європейських держав «спробами видати бажане за дійсне». У такому разі треба надавати гарантії безпеки всім неядерним державам», — підкреслив він.

«Питання у тому, для чого нова система безпеки і на яких принципах вона базуватиметься. Немає інших принципів, ніж ті, які визнані всією світовою спільнотою, Хельсинським заключним актом. Треба дотримуватися і виконувати ці принципи», — наголосив Борис Тарасюк.

Він також висловив занепокоєння тим, що зовнішньополітична позиція нової української влади, задекларована у Брюcселі та Москві, має очевидні відмінності.

Нагадаємо, вчора Віктор Янукович висловився за внесення без пекових гарантій для країн, що відмовилися від ядерної зброї у новий Договір про європейську безпеку.

І. Носальська

 

Читайте также по теме