ГолосUA
07:47 22/07/2010

Таїланд хоче купити українських бронетранспортерів на 142,5 мільйонів доларів

Вчора стало відомо про намір Таїланду закупити для своєї армії 121 український бронетранспортер (БТР) на суму 4,6 млрд. бат (близько $142,5 млн).

Провідна англомовна газета Таїланду Bangkok Post з посиланням на джерело в збройних силах повідомила, що «голова армії Анупонг Паойінда вирішив витратити бюджет армії на 2010 рік, що залишився, на закупівлю 121 БТР з України», а постійний секретар міноборони Апічарт Пенкітті підтвердив, що армія вже отримала схвалення Міністерства на цю покупку і має в своєму розпорядженні достатньо коштів для цього.

«Потреби країни зросли і, судячи з усього, вона цікавиться українською бронетехнікою», — прокоментував дії тайців військовий експерт Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець.

Видання також відзначило, що три роки тому тайська армія вже замовляла 96 бронетранспортерів моделі БТР-3Е1 з України на суму близько 4 млрд. бат ($123,8 млн). Однак ці машини не надійшли до Таїланду через проблеми з двигунами. «Цей контракт досі виконується. Підтвердженням тому є відсутність даних по ньому в звітах ООН за 2008 рік», — зазначив С. Згурець. За словами джерела в Міністерстві оборони України, затримка з поставкою БТР-3Е1 пов’язана з тим, що Німеччина відмовилася поставляти в Україну комплектуючі військового призначення, на які поширюються обмеження. Співрозмовник зазначив, що у зв’язку із цим українська сторона все ще завершує збирання 96 БТР, закуплених тайської стороною у 2007 році.

Зацікавленість Таїланду в БТР-3Е1 пояснюється дешевістю українських машин. «Канадські машини чудові, проте за одну і ту ж суму можна придбати в два рази менше бронетранспортерів з Канади, ніж з України», — заявляв у 2007 році тодішній міністр оборони Таїланду Бунрод Сомтас.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме