ГолосUA
10:54 21/01/2009

Технологічний газ для України у 2,9 разів дешевший, аніж в інших країнах-транзитерах, — Тимошенко

Україні вдалося знизити ціну на технологічний газ на $25 завдяки збереженню ставки транзиту російського газу на рівні 2008 року. 

Про це Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила сьогодні, розпочинаючи засідання уряду. 

За словами Юлії Тимошенко, за технологічний газ для прокачки російського природного газу до Європи у 2009 році Україна сплачуватиме $153,9 США за тисячу кубометрів проти $179,5 США у 2008 році. Прем’єр-міністр наголосила, що інші країни-транзитери мають на 2009 рік у 2,9 рази вищу ціну на технологічний газ, ніж Україна.

Глава уряду підкреслила, що за рахунок здешевлення технологічного газу Україні вдасться підтримати свою газотранспортну систему. «Я хочу сказати, що це не просто перемога, це дасть можливість нашу газотранспортну систему модернізувати, переоснастити і дасть можливість попрацювати над енергозбереженням, над усіма технологіями», — сказала вона.

Юлія Тимошенко закликала високо цінувати те, що вдалося досягти Україні у вирішенні газового питання на 2009 рік. Глава уряду нагадала, що у 2006 році була укладена угода з Газпромом щодо транзиту російського газу на 5 років за ціною $1,6 США за тис. кубометрів на 100 км, що не відповідало інтересам України. 

Прем’єр-міністр зазначила, що у випадку подальшого лобіювання діяльності посередників у газових відносинах між Україною та Росією, зокрема «РосУкрЕнерго», будуть оприлюднені прізвища тих, хто керував цим процесом. «Це дійсно унікальні умови для України, і мені дуже дивно, що люди, які дуже добре розуміються на досягнутих результатах, сьогодні ще мають зухвалість заявляти про те, що там десь порушені інтереси України», — наголосила Юлія Тимошенко.

 

Читайте также по теме