ГолосUA
12:55 12/04/2010

Теплопостачальники заборгували компанії «Газ Україна» майже 4 мільярди гривень за газ

За оперативною інформацією фахівців компанії «Газ України» борг теплопостачальників за природний газ, спожитий починаючи з 1 жовтня 2009 р., становить 3,8 млрд. грн.

При цьому рівень розрахунків підприємств ТКЕ складає 59%, повідомила прес-служба Мінпаливенерго.

Найбільшу заборгованість у цьому періоді накопичили підприємства Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Луганської, Одеської, Запорізької, Київської, Житомирської, Чернігівської областей та Криму. Сума боргу кожного з перерахованих регіонів перевищує 100 млн. грн. Заборгованість компанії «Київенерго» перед компанією «Газ України» за спожитий у 2009-2010 роках природний газ перевищила 2 млрд. грн.; рівень оплати у 2010 р. складає 38%.

За даними прес-служби, незадовільним також є рівень погашення заборгованості за природний газ, спожитий у опалювальному сезоні 2008-2009 років. Борг теплопостачальників за спожитий у минулому опалювальному сезоні природний газ складає 1,96 млрд. грн.; рівень розрахунків — 78%. Найбільшими боржниками за газ, спожитий у опалювальному сезоні 2008-2009 років, є підприємства Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської та Одеської областей.

У зв’язку із цим компанія «Газ України» прийняла рішення про обмеження газопостачання для підприємств, які не дотримуються дисципліни газоспоживання, нарощують заборгованість за спожитий природний газ та не надали затверджених графіків погашення заборгованості.

Нагадаємо, згідно з положеннями ст. 13 Закону України «Про теплопостачання» відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.

Відповідно ж до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1729 імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.

 

Читайте также по теме