ГолосUA
18:26 22/05/2009

Територіальній цілісності України загрожує небезпека через заяви Румунії — КПУ

Комуністична партія України вважає, що територіальній цілісності та суверенітету України загрожує небезпека.

Про це йдеться в заяві президії ЦК КПУ, повідомила прес-служба партії.

«Президія ЦК Компартії України заявляє: над Батьківщиною нависла серйозна небезпека! Її суверенітет і територіальна цілісність – під загрозою!», — сказано в заяві.

Компартія України виступила з офіційною заявою у відповідь на «провокаційні закиди» румунської держави з приводу перегляду післявоєнних кордонів.

Комуністи заявили, що «своєю заявою офіційний Бухарест піднімає руку на принцип непорушності післявоєнних європейських кордонів – один з основоположних в сучасному міжнародному праві». Крім того, вони нагадали, що ця заява – «далеко не перша в переліку провокаційних висловів румунських лідерів, що ставлять під сумнів територіальну цілісність України».

Комуністична партія України зробила припущення, що «заклики до перегляду так званого «пакту Молотова-Рібентропа» вже найближчим часом можуть стати дипломатичним прикриттям спроб відторгнення зарубіжними державами всіх західноукраїнських земель». Окрім того, партія відзначила, що Європейський Союз, котрий «декларує на словах прагнення будувати добросусідські рівноправні стосунки з Україною, демонстративно закриває очі на ворожі випади Т. Бесеську в її адресу».

Також КПУ нагадала, що «військовий блок НАТО, членом якого є Румунія, надає всебічну політичну і пропагандистську підтримку анексіоністським амбіціям її керівництва», а «режим В. Ющенко, що плазує перед Північноатлантичним альянсом, не лише не протидіє цим антиукраїнським геополітичним намірам, але і фактично їх заохочує, про що свідчить його злочинна згода, на передачу Румунії частини Чорноморського шельфу, придбаного в результаті перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні».

Відстоюючи інтереси України, комуністи заявили, що «єдиний спосіб запобігти такій загрозі – негайно усунути від влади В. Ющенко і його націоналістичних підробників, що заплямували себе прямою державною зрадою, і назавжди відмовитися від будь-яких спроб втягування України до Північноатлантичного альянсу. КПУ буде всіма доступними методами боротися за досягнення цих благородних цілей», — йдеться в заяві.

Тому КПУ закликала всіх «справжніх патріотів» бути разом з комуністами в цій боротьбі.

Нагадаємо, президент Румунії Т. Бесеску 15 травня заявив, що не підпише договір про кордон з Молдовою.«Хто може собі уявити, що глава румунської держави підпише договір, який узаконив би пакт Рібентропа-Молотова? Тільки той, хто своїм розумом не доходить до того, що означає відповідальність голови румунської держави», — заявив Т. Бесеску, виступаючи в румунському місті Пятра — Нямц на форумі представників місцевих публічних влад Румунії та Молдови.

«У цих умовах вважаю марним підписання якогось договору про кордон, який перетворив би голову румунської держави в партнера Ріббентропа і Молотова. Такий підхід суперечить, в тому числі і зобов’язанням, прийнятим сусідньою державою в його взаєминах з Європейським Союзом, в рамках діалогу про полегшення режиму проїзду по території ЄС для громадян Республіки Молдова», — сказав він.

Молдова залишається єдиною країною-сусідкою Румунії, з якою Бухарест відмовляється підписати договір про кордон. Загальна протяжність молдавсько-румунського кордону складає понад 680 кілометрів.

 

Читайте также по теме