ГолосUA
18:45 08/07/2010

Термін повноважень голови Нацбанку продовжать до 7-ми років

Закон про збільшення терміну повноважень голови Національного банку України із 5 до 7 років дозволить оптимізувати структуру головного банку та наблизять його до європейських норм функціонування.

Про це сьогодні заявив представник Партії регіонів Олексій Плотніков.

Головною метою нинішніх змін у структурі НБУ, за словами О.Плотнікова, є намагання привести його до європейських норм. «Нинішні зміни дозволяють оптимізувати і структуру, і керівництво, і функціонування Нацбанку так, як це є у країнах Західної Європи. Це стандартна практика оптимізації законодавства», – зазначає регіонал.

Представники ж опозиції називають нинішні зміни «авторитарними». За словами бютівця Ігоря Єреська, це дасть можливість уряду більше впливати на рішення Національного банку.

«Ціноутворення буде регулювати Національний банк разом із Кабінетом Міністрів – цього не можна робити, тому що не основна функція НБУ регулювати цінами. І ще один нюанс. Є органи, які безпосередньо керують Нацбанком, а є Рада НБУ, то її функції значно звужуються, а збільшуються ті функції, які безпосередньо виконують голова НБУ та його підлеглі. Тобто, контроль з боку суспільства зменшений», – каже бютівець.

Проте колишній заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис каже, що нинішні зміни до законодавства не дають можливість урядовцям тиснути на Нацбанк. Що ж до збільшення терміну повноважень голови, то пан Солтис називає це позитивом.

«Чим довше працює голова НБУ, тим краще для грошової одиниці держави. І у Євросоюзі, і у США керівники центральних банків, а в Америці резервної системи, працювали довго, і були не дуже молодими. Валюта вимагає стабільності і консерватизму. Я читав проект цього закону, і навіть більше дав би право, щоб Кабінет Міністрів в особі міністрів фінансів та економіки були б членами Ради НБУ, щоб вони знали задачі», – зауважив Ярослав Солтис.

Що ж до збільшення терміну повноважень голови НБУ, то Віктор Янукович мотивував це необхідністю уникнути збігу з терміном повноважень Верховної Ради та Президента.

Ухвалити у цілому зміни до законодавства про Національний банк парламентарії планують вже до кінця цієї сесії.

Відповідний законопроект у першому читанні ухвалила в четвер Верховна Рада. Законопроект про внесення змін до законодавства щодо Національного банку до Верховної Ради вніс Президент. Парламент ухвалив його у першому читанні. Цей документ підготовлений на виконання зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом.

За матеріалами: Радіо «Свобода»

 

Читайте также по теме