ГолосUA
08:18 10/12/2008

«Тернопіль» повернеться до Севастополя

Сьогодні до Севастополя повернеться корвет Військово-морських сил України «Тернопіль», який завершив бойове чергування у Середземному морі в рамках антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля». Про це Голосу.UA повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

Похід «Тернополя» розпочався 11 листопада цього року. Після переходу з Севастополя до грецької військово-морської бази «Суда-Бей», екіпаж корвету «Тернопіль» увійшов в оперативне підпорядкування командувача Військово-морського компонента Об’єднаних Збройних сил НАТО «Південь» та під прапором Альянсу протягом майже 30 діб здійснював бойове патрулювання у визначеному районі Середземного моря.

Під час патрулювання екіпаж українського корабля здійснив опитування та оглядові операції цивільних суден за стандартами НАТО. Дані, зібрані українськими військовими моряками, надсилалися у Морський оперативний центр у Неаполі та у Центр судноплавства НАТО, що у Нортвуді (Велика Британія), та враховувалися при складанні загальної картини щодо обстановки із судноплавством у Середземному морі.

7 грудня український бойовий корабель вийшов з оперативного підпорядкування командувача Військово-морського компонента Об’єднаних Збройних сил НАТО «Південь» та взяв курс до постійного місця базування – Севастополя.

Мета операції «Активні зусилля», започаткованої у жовтня 2001 року, – боротьба з тероризмом у межах зони проведення операції у Середземному морі шляхом запобігання нелегальним перевезенням морем зброї й боєприпасів, протидії незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден.

Україна стала другою після Російської Федерації з країн – не членів НАТО, яка приєдналася до операції «Активні зусилля».

У жовтні — листопаді 2006 року корвет «Тернопіль» здійснив свій перший 28-добовий Середземноморський похід під час якого провів практичні тренування з підготовки до участі у операції НАТО «Активні зусилля». А вже у травні — липні 2007 року взяв безпосередню участь в операції «Активні зусилля».

У листопаді – грудні 2007 року до участі в операції «Активні зусилля» долучався корвет «Луцьк», а у травні – липні цього року – фрегат «Гетьман Сагайдачний».

 

Читайте также по теме