“The Guardian”
12:51 30/04/2010

The Guardian: “Ключ до світового економічного одужання — збільшення попиту”

Британське видання “The Guardian” переконане. що: найбільш вірогідний шлях до подолання світової фінансової кризи — виправлення дисбалансу, що утворився у економічних системах країн світу, особливо у американській, через нарощування глобального попиту.

"Останнім часом економісти та аналітики приділяють багато уваги темі американсько-китайських відносин та курсу долара до юаня, виділяючи їх як основний чинник, який може сприяти остаточному виходу всіх держав із фінансової кризи", — пише газета. — "Однак насправді рівень успішності економічних та торговельних зв’язків США із Піднебесною не є панацеєю для вилікування глобальної фінансової системи: той же курс обміну долара на юані може становити серйозний аспект у усунення дисбалансів світової торгівлі, але для благополуччя глобальної фінансової системи насправді набагато важливішим є нарощувння загального рівня попиту та при цьому уникнення будь-яких чергових "бульбашок" на ринку нерухомості, товарів і т.д".

Газета посилається на свіже соцопитування агенства “South Centre”, яке з’ясовувало, яким громадяни вважають внесок потужних економік у загальне зростання глобального попиту та які реформи мають бути втіленими із їх боку. Найвірогіднішим шляхом до подолання світової економічної кризи опитані вважають таку політику, яка буде спрямована на контроль надспоживання у США та збільшення попиту у країнах, де він занадто низький і де експорт переважає над імпортом.  

"Надмірне споживання в Америці разом із високою заборгованістю із виплат за іпотекою та торговельним дефіцитом — це серйозні проблеми, які Вашингтон має поступово врегулювати, одночасно скорочуючи споживання, підвищуючи рівень експорту та уникаючи нових фінансових бульбашок, не лише для власного блага, а й для загального покращення глобальної фінансової системи. Однак для багатьох держав, що розвиваються, такі бажані заходи для подолання дисбалансу у американській економіці можуть мати не надто приємні наслідки: відсоткові ставки зростатимуть (неприємна новина для країн, які мають глибоку заборогованість), а долар відновлюватиме свої позиції (це підвищить попит на валюту у країнах із великим бюджетним дефіцитом)", — наголошує видання, додаючи, що для покращення світового економічного стану, крім США, доведеться докласти зусиль, зокрема Німеччині та Японії.

Останні, йдеться у публікації, довгий час мали надзвичайно успішні торговельні показники, які приносили їх країнам колосальні прибутки, однак їх внесок у сприяння зростанню світового попиту та розвитку набагато менший за китайський чи навіть американській, в той же час їхня залежність від експорту — набагато вища. Більше того, Берлін та Токіо нерідко користувалися найменшим стрибком глобального попиту лише на власну користь, але при цьому не робили жодного внеску у загальний розвиток$ та подолання економічної кризи. Таким чином як Німеччина, так і Японія почали потерпати від поступового скорочення споживання через падіння рівня заробітної плати в обох державах і тепер обом потрібно якомога швидше виправити ситуацію, стимулюючи попит та підвищуючи зарплату, що призведе до збалансування імпорту та експорту і покращить ВВП інших держав, які також експортують свої товари.  

Одночасно Китай, пише газета, не дивлячись на його набагато більший внесок у покращення глобального економічного стану, має також приділити величезну увагу стимулюванню внутрішнього попиту, підвищуючи рівень заробітної плати та виділяючи провінціям більше бюджетних коштів і т.д, особливо із огляду на той факт, що Пекін не може як раніше покладатися винятково на експорт своїх товарів. До того ж Китай навряд чи зможе стати локомотивом, що поступово тягнутиме економіки світу на олімп процвітання, адже частка імпортних товарів, які споживаються у Піднебесній, становить лише 8% і вона має всі шанси стати ще меншою і тоді це матиме серйозні наслідки для багатьох південно-східних азіатських країн, економіка яких залежить від постачання сировини до цієї держави. 

"Отже, підсумовучючи вищесказане можна стверджувати, що для подолання світової економічної кризи слід перш за все нарощувати рівень загального попиту. Для цього кожна із провідних економік зобов’язана, краще всього шляхом міжнародної співпраці, вирішити внутрішні економічні проблеми, сприяючи одужанню та зростанню економік всіх держав", — переконана “The Guardian”.

Підгот.Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме