ГолосUA
11:50 07/01/2009

«The Guardian»: конфлікт Ізраїлю і Палестини — цикл, що не скінчиться ніколи?

Триває дванадцятий день ізраїльської військової операції "Cast Lead", назва якої саркастично взята від дитячої єврейської пісеньки, що виконують під час Хануки.

Зазвичай результати конфліктів між двома державами закінчуються смертельною диспропорцією: якщо загиблих близько сотні палестинців, то євреїв лише п’ятеро.

Девід Гольдберг з видання Guardian розповідає анекдотичне спостереження у літаку із Нью-Йорка, коли між двома арабами присів єврей. /> Звичайно, атмосфера стала надзвичайно напруженою.
І тут єврей встає і аккуратно просить араба пропустити його до туалетної кімнати.
Вже виходячи, він питає чи хочуть чогось сусіди аби той їм приніс?
Араби просять апельсинового соку.
В той час як єврей відсутній, його черевики залишилися під сидінням.
Араби, посміхаючись одне одному, вирішили наплювати у них.
Коли єврей повернувся і приніс пляшечки із соком, араби "турботливо" нагадали йому взутися.
Єврей посидів хвилину у повній тиші, поки араби випили свій сік, а потім сумним, пророцьким голосом сказав:
"Коли закінчиться ця взаємна ненависть? Коли вже ми перестанемо одне одного дурити, підозрювати і мститися? Коли перестанемо плювати у взуття і мочитися в апельсиновий сік?".

Д.Гольдберг наголошує, що, хоча ця анекдотична історія не є кривавою реальністю, яка зараз відбувається у Секторі Газа, але, для тих, хто роками спостерігає за подіями на Близькому Сході, які кличуть "мирним процесом", інакше, як в анекдоті, сприймати цей конфлікт просто не вдається.

"Завжди, коли я розмовляю зі своїми ізраїльськими друзями”,- цитує видання жителя єврейського міста Ашдод — “все, що я чую — це "вбити арабів", в той час, як у школах Гази всі підручники заповнені антисемітськими малюнками”.

Пропагандисти із обох сторін активно дискутують, хто першим почав вогонь, але, говорить Д.Гольдберг, слід пам’ятати, що після кожного із цих конфліктів 70% загиблих — це мирні жителі, а не солдати.

Автор статті вказує, що студенти семіотики беззаперечно помітили, що в анекдотичному спостереженні останнє слово було за євреєм.
Ця проблема є аналогічною і у житті.
 
Ізраїль, абсолютно переконаний у правильності своїх дій, не слухає нікого і хоче мати останнє слово за собою.

"Звичайно, Ізраїльська держава має суверенне право захищати свої поселення від ракетних нападів Хамасу, але загалом її політика у Секторі Газа можна вважати провалом"-говорить Д.Гольдберг.

Видання зазначає, що виведення Ізраїлем своїх військ із Гази у 2005 році було зовсім не актом доброї волі, як це змалювала Тель-Авівська преса, а чіткий розрахунок на отримання ще більшої винагороди від Західного Банку, оскільки у Ізраїлю залишалось право входу і виходу, разом із доступом до комунальних підприємств міста.

До того ж єврейські стратеги мали розуміти, що Хамас займе створений простір, а Кнесет не визнаватиме обраний у 2006 році уряд і назве його "терористичним", у той час як гуманітарна криза у Газі посилюватиметься.

Це все зовсім не зображує Ізраїль як активного мрійника про підтримання миру на Близькому Сході, — іронізує Д.Гольдберг. Автор статті відзначає, як цікавий той факт, яким чином усі ізраїльські екс-високопосадовці знаходять швидке вирішення конфлікту, але тільки коли вже відходять від влади.

Насправді ж із обох сторін — Палестинської та Ізраїльської — немає справжнього бажання покінчити із війною, — підсумовує Д.Гольдберг.

"Теду Соренсену, автору виступів Джона Кенеді приписують слова, проголошені Кеннеді під час Карибської Кризи у 1962 році: "Всі ми живемо на одній планеті. Дихаємо одним повітрям. Всі маємо дітей. І всі ми-смертні"
Що ж заважає Палестині та Ізраїлю це зрозуміти?".
 

Підготувала Леся Дубенко 

Читайте также по теме