ГолосUA
15:23 30/10/2008

The Independent: «Україна може стати жертвою МВФ?»

Все більше країн світу, що розвиваються, і економіка яких переважно залежить від іноземного капіталу, звертаються за допомогою до Міжнародного Валютного Фонду, намагаючись подолати кризу. Про це повідомляє британське видання The Independent.

Список потенційних отримувачів кредиту поповнююється від країн, що вже обумовили свої кредити як Угорщина (10млрд) та Україна(16,5 млрд), до тих, що наразі ведуть переговори (Дубаї, Пакістан, Сербія) та держав, що потенційно можуть звернутися за допомогою (Бразилія,Туреччина, Литваі та ін.)
Економіка усіх зазначених країн зазвичай спирається на експорт певної продукції, наприклад, в Україні — це сталь, і через величезні борги, запозичені в іноземній валюті для розширення виробництва, виникає торговий дефіцит (коли імпорт перевищує експорт).
Ситуація, що склалася сьогодні, дещо перегукується із Східно-Азіатською кризою 1997, яку  назвали провиною МВФ. 
 
Тоді ряд країн (Тайланд, Тайвань та інші) переживали схожу ситуацію, а МВФ в свою чергу видав кредити на таких умовах (нищівна девальвація, фіскальний тиск та скорочення соціальних витрат), що призвели до масового безробіття, банкрутства та політичної нестабільності, і до того ж створили підгрунтя для сьогоднішньої економічної кризи.
 
В той ж час, наприклад, Китай створив таку економічну модель, яка за рахунок перевищення експорту над імпортом ще й перетворилася на ресурс фінансування виданих заходом кредитів.
 
Автор статті вважає, що Україна, Угорщина та Ісландія можуть тільки сподіватися, що цього разу МВФ зробить висновки із 1997 року. Та на даний момент умови, що запропоновані цим країнам, містять в собі, як пише видання "диявольську деталь, яка стане зрозумілою як тільки кредит буде доступним".
 
Інакше кажучи запропонавані умови відносно України можуть бути занадто жорсткими для її ослабленої економікиі і нести серйозні негативні наслідки для населення цієї держави.

Читайте также по теме