ГолосUA
14:43 03/11/2008

The International Herald Tribune: ЄС зміцнює зв’язки із південними країнами Середземномор’я

Президент Франції Ніколя Саркозі колись назвав свій план на зближення Європи з південними сусідами, як свою "Середземнеморську мрію" і більше 43 країн, підтримали цей порив Ніколя, пише The International Herald Tribune

Вчора, у Марселі відбувся саміт за участю міністрив більше ніж з 27 країн ЄС та їх Середземноморські партнери, в тому числі із Йорданії та Мавританіі. До порядку деннго були включені питання іміграції, енергетики, навколишнього середовища та інші.

Також на переговорах вирішувалися організаційні аспекти, зокрема, де буде знаходитися офіційний орган представництва цього союзу, що принесе престиж країні разом із новими робочими місцями, а також як зробити управління між ЄС та південними країнами рівноправним.

У статті відзначається, що деякі політики розглядають цей Барселонський Процес Союзу по Середземномор’ю (так вирішив його переіменувати Саркозі на честь Барселонського процесу по зближенню із південними країнами, що розпочався ще у 1995 році, але не приніс бажаних результатів), як гіперактивність зовнішньої політики французького президента, сповненої безкінечного політичного ентузіазму, натомість без конкретно визначеного змісту.

Інші ж вважать, що план такого союзу надаватиме можливість більш тісної кооперації не тільки із східними сусідами ЄС (як Україна), а дасть можливість залучить до неї і інші країни, які зацікавлені у реформах. /> Альваро де Васконсельос, директор Інституту Безпеки ЄС, відзначає, що "вся ідея союзу у тому, аби розвинуті держави, як Марокко та Їзраїль, могли співпрацювати із ЄС набагато ближче, отримуючи взаємні дивіденди". 

 

Читайте также по теме