ГолосUA
10:47 26/12/2009

“The Times” назвала людину року

Британська газета "The Times" назвала людиною року молоду жінку, загиблу під час акцій протесту проти результатів президентських виборів в Ірані. Видання відзначило, що 26-летняя Неда Солтані стала символом боротьби з тиранією.

Нагадаємо, її було вбито членами Бригад Басідж під час демонстрації протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів на проспекті Карегар в Тегерані, і вона стала символом боротьби іранської опозиції проти правлячого режиму.

Неду Солтані було убито в суботу, 20 червня, пострілом в серці, і відеозаписи її загибелі, зроблені учасниками демонстрації на мобільні телефони, були відразу ж опубліковані на ресурсі Youtube.

Посилання на відеороліки із записом загибелі дівчини блискавично поширилися по різних блог-ресурсах, і спроба іранської влади заблокувати доступ до Youtube і інших інтернет-сайтів не принесла істотних результатів. Тисячі іранців вийшли на вулиці Тегерана на мітинг пам’яті Неди Ага-Солтані. Мітинги відбулися також в різних країнах світу: у США вихідці з Ірану провели хід в Лос-Анджелесі. Вони тримали іранські прапори, плакати з фотографіями убитої дівчини і гасла "Неда – це я", "Свободу Ірану". Солтані було 26 років, і її ім’я – Неда – на фарсі означає "заклик", "голос".

За матеріалами: "Корреспондент" />  

 

Читайте также по теме