«The Times”
15:48 29/09/2010

The Times :”Придністров’я — держава, що живе у викривленому часі”

"Новина не для невротиків: на околицях Європи є ображена міні-держава — міжнародний ізгой, на чолі якого стоїть політична фігура в дусі доктора Стренджлава (відомий кіногерой — ред.), у якого може бути достатньо ядерного матеріалу для створення катастрофічної атомної бомби", — пише журналіст видання «The Times” Роджер Бойес у своєму репортажі про подорож до Придністров’я. Там на нього чекала "приємна" новина про знайдення в кишиневскому гаражі близько двох кілограмів радіоактивного урану-238. Як пояснили молдовські офіційні особи, уран надійшов із Придністров’я — дивної держави, яка встановлює власні правила, — зазначає газета. />  

Бойес, цитуючи російського письменника Володимира Камінера, робить висновок, що в виникненні Придністров’я зіграли два фактори: розпад СРСР і сценарій фільму Френсіса Копполи "Апокаліпсис сьогодні" — анклав із збуреними жителями, якими командує Марлон Брандо. “Придністров’я — це злиття ідеологічної зони із беззаконністю, заповнене розчарованим населенням, яке раптово втратило свій дім, після розвалу СРСР — Соціалістичну республіку Молдавію”, вважає видання.
 

"Наслухавшись страшних історій про Придністров’я, ми сподівалися там побачити якщо не пігмеїв із духовими трубками, то хоча б сліди полонія на столах кафетеріїв", — пише автор. — "Замість цього ми просто опинилися у кульгаючій демократії радянського зразка", — додає він. “60% промисловості колишньої радянської республіки Молдавії знаходиться на нашій стороні Дністра. Ми шиємо взуття та одяг для італійців і західних дизайнерів, виготовляємо вироби із металу та технічну продукцію. Наша реальність — експлуататорський капіталізм", — розповів журналісту 23-чний Андрій Смоленський — співавтор книги про Придністров’я і щось на кшталт радіозірки в Тирасполі. Бойес відзначає, що в своїй розтебнутій до талії сорочці та темних окулярах він не схожий на своїх обережних та пильних співвітчизників."Після 20-ти років, думаю, настав час, аби Молдова та решта світу визнали, що ми тут і залишимося", — зазначив Андрій.
 

Придністров’я, продовжує видання, "тримає голову над водою", однак лише через те, що може запропонувати західним компаніям еквівалент рабських заробітків — приблизно 130 євро на місяць. "Оскільки Придністров’я не визнане, воно перебуває поза зоною уваги міжнародної спільноти", — відзначає автор. — "Тому західна розвідка підозрює, що великі заводи, що оточені колючим дротом, являються прикриттям для збройового базару, де відбувається активна торгівля. Навіть в Тирасполі важко було знайти мапу міста, а ті, що існують, на 40% законспіровані, аби захистити важливі військові об’єкти".
 

Автор вважає, що чим довше зможе протриматися Придністров’я, тим вищою є ймовірність того, що воно стане частиною майбутнього дипломатичного рішення. Молдова знає, що не зможе стати членом ЄС, поки не досягне згоди із своєю субдержавою, яка відкололася. До того ж багато молдовських політиків стверджує, що найшвидший шлях до ЄС — це просто об’єднатися із Румунією. За такої умови, Придністров’я буде передане Україні, яка, в свою чергу, віддасть Північну Буковину та Південну Бессарабію, території, які колись були частиною Румуніїї, — припускає газета.
 

"Не дивлячись на таку перспективу, жителі Придністров’я — суміш молдован, росіян та українців — зовсім не радіють перспективі стати об’єктами, якими тасують на карті Східної Європи. Вони вважають, що живуть в державі, навіть якщо вона не відповідає жодній звичайній умові державності. Історичний музей навпроти президентського палацу заповнений фотографіями придністровців, які проливали кров за незалежність. Символічний Вічний вогонь оточений мармуровими плитами в пам’ять про жертви Другої Світової війни та "борців за свободу" 1991-1992 року — до того, як із Молдовою була підписана угода про припинення вогню", — зазначає видання.
 

Підсумовуючи, автор робить висновок, що Придністров’я та його населення, незважаючи на гламурний образ розтебнутої сорочки Андрія та темних окуляр, дуже мілітарізоване. Кожний крок, який робить Кишинев в сторону ЄС, збільшує ризик відновлення кривавих баталій поблизу Дністра. "Ось чому до контейнерів із ураном, знайдених у молдовському гаражі, слід ставитися серйозно. Придністров’я може здаватися жартівливою державою — однак відчайдушний лідер, якого всі ігнорують і у якого цілий арсенал ядерного матеріалу, зовсім не жарт", — резюмує журналіст «The Times” Роджер Бойес.

Підгот. Л.Дубенко.
 

Читайте также по теме