ГолосUA
13:04 23/05/2010

Ті, хто сам пройшов ЗНО, ставляться до нього краще — експерти

Досвід проходження зовнішнього незалежного оцінювання дітьми респондента або дітьми його родичів або друзів покращує ставлення до цієї процедури.

Таку думку висловили генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто і консультант Київського міжнародного інституту соціології Євгеній Большов.

За їх словами, якщо серед всіх українців тільки кожен другий вірить в рівні умови ЗНО, то серед тих, що зіткнулися з даною процедурою особисто – 69%. При цьому тільки кожен сотий опитаний особисто зіткнувся з проявами корупції при проходженні зовнішнього оцінювання.

«Якщо серед усіх українців 50% вірять у те, що ЗНО ставить усіх в однакові умови, то серед тих, хто має відповідний досвід, — 69%; 40% усіх українців погоджуються, що впровадження ЗНО стало кроком до справедливості в державі, серед людей із досвідом — таких 59%. Серед тих, хто має досвід проходження ЗНО, 39% вважають, що його скасування підвищить рівень корупції», — зазначили соціологи.

«Менше 1% випускників, котрі пройшли процедуру зовнішнього тестування у 2009 році, зіштовхнулися з проявами корупції — вимаганням хабара, використанням родинних зв’язків або «блату». За результатами фокус-групових дискусій із випускниками, батьками, учителями шкіл та працівниками вузів можна зробити висновок, що на теперішньому етапі система ЗНО досить добре захищена від спроб шахрайства. Більшість опитаних (близько 60%), які мали справу з процедурою ЗНО, задоволені тим, як відбулося тестування», — відзначили експерти.

При цьому відношення українців до зовнішнього оцінювання в цілому дуже доброзичливе. Респонденти згодні, що ця система має ряд важливих якостей, необхідних для справедливішого відбору студентів у виші.

«Так, 50% українців вважають, що ЗНО ставить усіх у рівні умови (протилежної думки дотримуються 25%), 48% — що ЗНО дозволяє обдарованим дітям вступати в будь-які, навіть у найпрестижніші вузи (не згодні 25%), а 40% навіть згодні з тим, що запровадження ЗНО стало кроком до справедливості в державі (не згодні 28%), 43% впевнені, що запровадження ЗНО знизило рівень корупції під час вступу до вузів (28% не згодні з цим)», — підкреслили соціологи.

Дані були отримані в рамках трьох щорічних опитувань випускників шкіл і їх батьків, які проводилися КМІС в 2007—2009 рр. (за замовленням Management Systems International (MSI) в рамках програми сприяння активній участі громадян України в протидії корупції «Гідна Україна»), і двох загальнонаціональних досліджень, проведених КМІС методом інтерв’ю в березні і квітні 2010 року (погрішність вибірки не перевищує 3,5%).

За матеріалами: Дзеркало тижня />  

Читайте также по теме