ГолосUA
10:38 20/10/2009

Тільки половина українців готові сплачувати за підвищеними тарифами

У разі підвищення послуг на житлово-комунальні послуги на 30%, сплачуватиме за новими тарифами лише половина населення України.

Про це повідомив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, який оприлюднив результати соціологічного дослідження, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, якщо тарифи підвищаться на 30%, як обіцяють посадовці, то за новими тарифами готові своєчасно і в повному обсязі розраховуватися лише 55,1%. З них 49,1% будуть платити, оскільки «їм нікуди подітися». 6% українців будуть сплачувати, тому що вірять, що забезпечення теплом, світлом та водою дійсно коштує великих грошей.

При цьому В. Бала підкреслив, що наразі 75% опитаних розраховуються за спожиті послуги завжди і вчасно. Ще 16,7% сплачують рахунки частково, а 0,5% взагалі відмовляють сплачувати.

В. Бала переконаний, що у випадку підвищення тарифів держава залишиться в програші, оскільки коштів буде зібрано менше на 3,4%.

«Тягар сплати буде покладений на господарські органи на місцях. Зрештою, підвищення тарифів здатне спровокувати соціальних вибух в проблемних містах», — сказав експерт.

Дослідження проводилося Центром соціальних технологій «Соціополіс» на замовлення Агентства моделювання ситуацій з 29 вересня до 11 жовтня в 50 містах України і місті Києві. Опитано 2400 респондентів. Похибка 2,2%.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме