ГолосUA
06:30 20/11/2009

Тимошенко домовилась: «Газпром» не штрафуватиме Україну

„Газпром” не застосовуватиме штрафних санкцій по відношенню до України за недобір російського природного газу.

Про це Премєр-міністр України Юлія Тимошенко заявила на спільній прес-конференції з головою уряду Російської Федерації Володимиром Путіним за підсумками П’ятого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії, яке пройшло у Ялті, повідомили у прес-службі Кабміну.

„Цей крок, який зробив уряд Росії, Володимир Путін, „Газпром”, щоб не нараховувати штрафні санкції Україні у 2009 році, ми цінуємо і це допомагає Україні збалансувати НАК „Нафтогаз України”, збалансувати усю нашу роботу”, — підкреслила вона.  

Юлія Тимошенко зазначила, що як би складно не було у 2009 році, але після підписання стратегічного контракту щодо поставок газу, цей рік для України пройшов спокійно: „Так для України було важко щомісяця чітко, як годинник, платити за газ, але це вперше за 18 років, коли Україна заплатила своєчасно, і криза цьому не завадила”.

Зі свого боку Володимир Путін підтвердив, що з урахуванням викликів кризи Росія піде назустріч Україні і відкоригує раніше досягнуті домовленості у газовій сфері: „Ми чудово розуміємо, що в тих умовах в яких зараз знаходиться економіка наших країн, і перш за все України, обсяг споживання газу знизився, і тому, маючи на увазі особливий характер відносин між Україною і Росією, між „Газпромом” і „Нафтогазом”, прийнято рішення не пред’являти штрафних санкцій, і я хочу ще раз це публічно підтвердити: санкції пред’являтися не будуть”. За його словами, не дивлячись на раніше досягнуті домовленості щодо об’ємів закупівлі газу, сьогодні прийнято рішення про те, що „Газпром” і „Нафтогаз” домовляться про нові обсяги: „Не буде зайвого обсягу, який Україна хоче законтрактувати, не буде і санкцій – це дуже просте рішення і прийнятне для всіх без будь-якої шкоди по відношенню до раніше підписаних контрактів”.  

Володимир Путін також повідомив, що згідно з діючим контрактом Україна підніме ціну за транзит газу приблизно на 60%: „Ми це зробимо і ми пішли на це свідомо, це передбачено контрактом”.

Керівник російського уряду відзначив, що у питанні співробітництва у газовій сфері між двома країнами існує дієвий механізм, домовленості та контракти: ”Їх чітке виконання дозволить забезпечити стабільну, безперебійну роботу усієї газотранспортної системи як Росії, так і України. Щиро сподіваємося, що усі раніше досягнуті домовленості будуть виконуватися, і ми зі свого боку гарантуємо їх повне виконання. Бажано зустріти новий рік без будь-яких потрясінь”.

Голова уряду РФ також заявив, що вперше за останні роки Україна послідовно і в повному обсязі виконує усі свої зобов’язання, і це, за його словами, суттєвий фактор підвищення енергетичної стабільності в Європі. „Я маю віддати належне уряду України – він виконує усі свої контрактні зобов’язання”.

Зі свого боку Юлія Тимошенко зазначила, що між „Газпромом” і „Нафтогазом” ухвалено стандартний контракт, як і з іншими країнами, і всі розмови про те, що цей контракт добрий чи поганий не мають жодних підстав: „Україна — незалежна країна, справжній суверенітет якої може базуватися лише на прагматичних ринкових відносинах з іншими країнами”. За словами глави уряду, цей контракт свідчить про рівноправні, партнерські відносини між двома країнами та зміцнює суверенітет України.

 

Читайте также по теме