ГолосUA
18:51 15/01/2010

Тимошенко надала українцям неправдиву інформацію про ситуацію в газовій сфері, – Соколовський

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко надала українцям неправдиву інформацію про ситуацію в газовій сфері

Про це заявив представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомили ГолосUA у прес-службі Секретаріату Президента.

За його словами, на прес-конференції 14 січня Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко оприлюднила низку повідомлень про газ, які не відповідають дійсності.

У цьому зв’язку, з метою об’єктивного інформування українського суспільства на основі достовірних фактів і офіційних документів Б. Соколовський вважає за доцільне нагадати наступне: «Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко зазначила, що критика українсько-російських газових угод (очевидно, маючи на увазі контракти від 19 січня 2009 року) начебто зумовлена чиїмось бажанням повернутися «до посередництва і мегакорупції в газовій сфері». Насправді посередницькі схеми в газовій сфері запроваджені саме за участі пані Ю.Тимошенко під час перебування її на різних державних і недержавних посадах», — сказав він, додавши, що у 2005 році уряд, очолюваний Ю.Тимошенко, створив усі умови для того, аби за ініціативою російської сторони поставки газу здійснювалися за участю посередників «РосУкрЕнерго» и «УкрГазЕнерго», які на 50% належать російському «Газпрому».

Президент України Віктор Ющенко, як наголосив радник глави держави, наполягає на прямих ринкових, взаємовигідних умовах співробітництва без будь-яких посередників. Про це прямо вказано в його зверненнях до уряду і в Директивах, затверджених Указом Президента України від 26 лютого 2008 року №165, які вже були опубліковані.

«Однак уряд, всупереч українським національним інтересам, проігнорував вимоги Президента і користувався послугами «РосУкрЕнерго» до останньої хвилини 2008 року. А з 1 січня 2009 року уряд Ю.Тимошенко запровадив на український ринок нового посередника – 100% дочірню компанії «Газпрому» «Газпромзбут Україна», який не створює ніякої доданої вартості і лише контролює українських споживачів газу», — говориться у повідомленні.

Насправді газові контракти від 19 січня 2009 року, на його думку, є недосконалими, дискримінаційними щодо України і базуються не на ринкових економічних, а на політичних умовах. Вони особливо вигідні російській стороні і згубні для української. Це визнали, зокрема, і в Росії.

«Не відповідає дійсності твердження Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко щодо цін на газ. Відповідно до контрактів ціна російського природного газу для України є вищою за середню ціну для європейських держав, а транзитна ставка — найнижчою», — сказав Б. Соколовський.

Він підкреслив, що «Нафтогаз України» лише за один 2009 рік був змушений запозичити понад 3 млрд. доларів США для розрахунків за імпортований природний газ, дефіцит бюджету компанії на 2010 рік складає близько 5 млрд. доларів, що уряд планує покривати за рахунок Державного бюджету і золотовалютних резервів України, уряд встановив найвищі в Європі ціни на газ для української промисловості, зокрема хімічної.

«Враховуючи викладене та інші обставини, глава української держави вимагає від Прем’єр-міністра України припинити лобіювати власні та іноземні інтереси на українському газовому ринку, вжити заходів щодо перегляду контрактів від 19.01.09, невідкладно усунути з українського газового ринку посередників і невідкладно переглянути планові показники діяльності на газовому ринку в 2010 році з метою повноцінного виконання Українською державою своїх зобов’язань з поставок і транзиту газу на прозорих умовах», — зауважив Б. Соколовський.

 

Читайте также по теме