ГолосUA
16:17 28/04/2009

Тимошенко не вгадала економічні макропоказники

Затверджені Кабінетом Міністрів макроекономічні показники за підсумками першого кварталу вийшли за порогове значення. />  

Про це заявив заступник міністра економіки Валерій Мунтіян, йдеться в прес-релізі Мінекономіки.
 

«ВВП за підсумками року може знизитися до 8%. Індекс споживчих цін становитиме близько 17%», — спрогнозував Мунтіян. Заступник міністра підкреслив, що макроекономічне прогнозування в Україні повинно бути деполітизоване.
 

«Макроекономічні показники повинні бути реальними, сигнали — чіткими та зрозумілими, як для бізнесу, так і для громадян, а також міжнародних фінансових організацій, партнерів, інвесторів», — заявив він. Також, за словами заступника міністра, країна потребує системної комплексної антикризової програми.
 

«Розроблено окремі антикризові заходи. Однак до сих пір в Україні немає реальної стратегії та системної комплексної антикризової програми, за допомогою якої можна було б концентрувати ресурси і мінімізувати ризики, пов’язані із світовою кризою. Криза системна і комплексна, тому протистояння і реакція на неї повинні бути адекватними», — підкреслив Мунтіян.
 

На його думку, необхідно терміново ліквідувати структурні диспропорції в економіці. Ставка робиться на розвиток пріоритетних галузей, і в першу чергу — АПК. «Перш за все, необхідно забезпечити внутрішній попит, — сказав Мунтіян. — Для цього потрібно переглянути промислову політику, політику ціноутворення, доходів населення. Необхідно знизити процентні ставки, зробивши кредити доступнішими, більш ефективно проводити монетарну політику, приділяючи увагу таким факторам, як грошова база і грошова маса, швидкість грошового обігу в економіці».
 

Він вважає, що дуже небезпечно в умовах кризи сподіватися тільки на позикові кредитні ресурси. «Ми не розвиваємо внутрішній попит, не використовуємо внутрішні ресурси. Це небезпечна диспропорція», — підкреслив Мунтіян. На його думку, необхідно зменшити вплив міжнародних фінансових організацій на нашу банківську систему і державу в цілому.

 

Читайте также по теме