ГолосUA
14:28 04/12/2008

Тимошенко пообіцяла на добудову Дністровської ГАЕС 700 мільйонів гривень

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко взяла участь в урочистих заходах, присвячених монтажу гідроагрегату та наповненню водою котловану першої черги Дністровської ГАЕС. Про це Голос.UA повідомили в пресс-службі Кабінету Міністрів. /> Коментуючи подію, Юлія Тимошенко заявила, що відчуває гордість за країну: “Цей об’єкт, рівного якому немає ні в СНД, ні в Європі – за потужністю, за технологіями, за масштабністю, – номер 1 в Європі”. Глава Уряду підкреслила, що Дністровська ГАЕС дозволить Україні отримати частину енергетичної незалежності, про яку так багато говорили протягом останніх років.
За словами Прем’єр-міністра, Дністровська ГАЕС є відновлювальним джерелом енергії, завдяки чому країна зможе економити значні обсяги природного газу. Юлія Тимошенко відзначила, що Дністровська ГАЕС є екологічним об’єктом №1 в Україні: “Цей об’єкт дозволяє підняти на нову якість енергосистему України, і це перший крок до єднання української енергосистеми з європейською енергосистемою, що передбачено у розробленій Урядом стратегії розвитку ПЕК до 2030 року”.
Прем’єр-міністр зауважила, що такий об’єкт, як Дністровська ГАЕС в черговий раз засвідчує, що країна у важкий час світової фінансової кризи може бути самодостатньою і здатна забезпечувати себе усіма необхідними ресурсами.
Глава Уряду підкреслила, що дамба Дністровської ГАЕС – якісна водозахисна споруда, розрахована на високий рівень води, що, в свою чергу, дозволить убезпечити регіон від повені. Юлія Тимошенко зазначила, що гідроакумулююча станція є унікальним сховищем різної води, яке за своїм масштабом дорівнює такому водосховищу Росії, як Байкал.
Прем’єр-міністр наголосила, що об’єкт є гордістю України ще й тому, що його будували лише українські будівельники, на будівництві використано оснащення вітчизняних машинобудівельних підприємств, а саме будівництво профінансували українські банки, зокрема, Ощадбанк.
За словами Юлії Тимошенко, на прикладі Дністровської ГАЕС необхідно продемонструвати як завершити роботи на багатьох подібних об’єктах. Глава Уряду відзначила, що тільки в паливно-енергетичному комплексі існує 16 потужних об’єктів, реалізація яких дозволить дати нові робочі місця. Зокрема, це добудова атомних електростанцій та ліній електропередач. Прем’єр-міністр пообіцяла, що Уряд посилить роботу з добудови таких об’єктів та забезпечить їх повне фінансування.
Цьогорічна сума на фінансування робіт із добудови Дністровської ГАЕС складає 700 млн. грн. Прем’єр-міністр наголосила, що загалом за роки незалежності на фінансування робіт на Дністровській ГАЕС було виділено всього 1 млрд. грн.
Юлія Тимошенко пообіцяла, що кошти, передбачені на фінансування робіт із добудови, Уряд виділить у повному обсязі до кінця року: “Ми беремо на себе зобов’язання все дофінансувати у терміни, вчасно, за графіком”.
Водночас Прем’єр-міністр наголосила, що Уряд не бачить підстав для перегляду форми власності Дністровської ГАЕС.

 

Читайте также по теме