ГолосUA
13:50 16/02/2010

Тимошенко свідомо йде у ВАСУ, знаючи що програє — політолог

Кандидат у Президенти Юлія Тимошенко оскаржуватиме результати президентських виборів у Вищому адмінсуді, передбачаючи наперед свою поразку.

Про це заявив політичний експерт піар-групи «Polittech» Ярослав Макітра в коментарі кореспонденту ГолосUA.

  За його словами, з огляду на розвиток ситуації, що зараз відбувається, важко розраховувати на вдалий для Ю. Тимошенко розгляд судових процесів. Проте, на його думку, похід у суд для неї є важливим з інших причин. «Безперечно, цей процес Тимошенко потрібен. По-перше, навіть якщо відбудеться якимось чином перерахунок голосів, він може показати менший результат перемоги Януковича, якщо вона є. По-друге, це важливо для збереження виборців. Наприклад, у 2004 році, коли Янукович програв вибори, він голосно заявляв, що в нього вкрали перемогу і за рахунок цього він зберіг велику частину своїх виборців і зміг зараз перемогти», — зазначив Я. Макітра.

Політолог зауважив, що в найближчій перспективі, очікуючи місцевих і можливих дострокових парламентських виборів, Ю. Тимошенко також треба зберегти велику частину виборців.

  Прогнозуючи політичне майбутнє Ю. Тимошенко після інавгурації Віктора Януковича, експерт підкреслив, що «Тимошенко залишається Прем’єр-міністром і в неї залишається два шляхи розвитку подій.  «Перший – залишитися на посаді Прем’єр-міністра шляхом збереження коаліції, яка зараз існує. Якщо вдасться зберегти нинішню коаліцію, вона може залишатися головою уряду при президентові Януковичу. Другий варіант – добровільно йти в опозицію. Але тоді виникає юридична проблема, що вона залишається виконувачем обов’язків, поки не буде створена нова коаліція. Тобто, може заявити про відхід в опозицію, але цей відхід не буде юридично оформленим», — зазначив Я. Макітра.

Як повідомляв ГолосUA, Центральна виборча комісія визнала лідера Партії регіонів Віктора Януковича Президентом за підсумками виборів. 7 лютого відбулося голосування в другому турі президентських виборів, за результатами якого В. Янукович набрав 48,95% голосів виборців, а кандидат в Президенти, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко – 45,47%.

Очікується, що Ю. Тимошенко подасть позов до Вищого адміністративного суду про оскарження результатів президентських виборів сьогодні о 16:00-17:00. Верховна Рада призначила інавгурацію В. Януковича на 25 лютого.

А. Йовик

 

Читайте также по теме