Тимошенко закликала НБУ оприлюднити суму емісії за 2010 рік

Керівництво Національного банку повинно оприлюднити суму емісії, зроблену в минулому році.

Про це сказала лідер партії “Батьківщини” Юлія Тимошенко після допиту в Генпрокуратурі, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, Ю. Тимошенко наголосила, що реальний показник емісії за 2010 рік відрізняється від озвученого владою. “Я хочу звернутися до Національного банку, аби він офіційно і привселюдно оприлюднив цифру, скільки емісії, тобто друку грошей було зроблено за період 2010 року”, — зазначила політик.

Водночас вона наголосила, що за її інформацією, такі дані перебувають у компетенції Нацбанку. “Ми знаємо, що впродовж 2010 року було надруковано 99 млрд гривень. Це майже половина Державного бюджету країни і повністю знищило фінансову стабільність України. І хочу наголосити, що нинішнє зростання цін є результатом цієї емісії”, — повідомила вона.

Нагадаємо, екс-прем’єр заявила, що за 2010 рік емісія гривні склала 99 мільярдів 671 мільйон гривень, або половині Держбюджету України на рік.

Сьогодні прем’єр-міністр України Микола Азаров в ефірі “5 каналу” повідомив, що уряд України для покриття касових розривів у січні продав 500 млн. доларів із запасів Держказначейства. Зокрема, він зазначив, що було вирішено продати 500 мільйонів доларів валютних запасів, які знаходяться на рахунках казначейства, а не Національного банку, “з тим, щоб покрити тимчасові касові розриви, обумовлені невідповідністю доходів бюджету витратам”. Він також уточнив, що 9 млрд. грн. з одержаних від продажу валюти коштів до 20 січня будуть перераховані у Пенсійний фонд для своєчасної виплати пенсій.

 

Читайте также по теме