ГолосUA
13:50 08/04/2010

Тіньовому уряду слід надалі проводити опозиційну діяльність — політолог

Тіньовому уряду треба надалі проводити свою опозиційну діяльність, оскільки проти рішення КС нічого зробити не можна. />  

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA заявив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран.

“Опозиція в цій ситуації зробити нічого не зможе. Їм треба проводити надалі опозиційну діяльність. Зараз опозиція займається перегрупуванням, тобто в них є певна розгубленість, є певна втрата влади. І це займе певний час, я б сказав навіть, півроку. З іншого боку за ці півроку в суспільстві вже буде втома, розчарування від обіцянок з боку влади і в опозиції тоді з’явиться новий шанс. Тоді стане зрозуміло, що ті обіцянки, які давала влада — вони всі нереальні й з’явиться можливість більш широкого грунтовного наступу”, — переконаний політолог.

При цьому С.Таран зауважив, що міграція від опозиції до коаліції стане цілком неконтрольованою.  

“Якщо говорити про конкретні прагматичні наслідки, то це означатиме, що в нас у парламентській боротьбі з’явиться достатньо передбачена міграція депутатів, яка є тепер цілком легально можлива й тепер цілком неконтрольована. І поки зараз влада має сили, очевидно, що переходитимуть на її бік. Але ця міграція може бути у будь-якому напрямку, і від її непередбачуваності може мати негативні наслідки як опозиція, так і влада”, — вважає він.

Також С.Таран спрогнозував, що “особливо постраждає суспільство, оскільки якщо йде неавторитетна вертикаль влади, то це досить сумно”.

Нагадаємо, 8 квітня Конституційний Суд України оприлюднив своє рішення за поданням 68 депутатів від Партії регіонів щодо офіційного тлумачення змін до Регламенту, цим самим визнав коаліцію у Верховній Раді дійсною.

9 березня Верховна Рада внесла до ст. 61 Закону України «Про Регламент Верховної Ради» зміни, які передбачають формування коаліції не тільки фракціями, але й народними депутатами. За цей проект змін проголосували 235 народних депутатів.

11 березня в парламенті було оголошено про створення коаліції Стабільність і реформи. До її складу увійшли тоді фракції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, а також по 6 депутатів від БЮТ і НУ-НС і 4 позафракційних — в цілому 235 осіб. Наразі вона налічує 240 чоловік.

О.Оснач

 

Читайте также по теме