ГолосUA
09:17 13/07/2010

Томенко: Для того, щоб ухвалити Конституцію для себе, влада повинна знайти конституційну більшість

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що не дивлячись на те, що розгляд Законопроекту «Про всеукраїнський референдум» перенесено на осінь, цілком очевидно, що влада не залишить ідею зробити Конституцію «для себе».

Про це повідомила прес-служба Верховної Ради.

Віце-спікер також назвав очевидним, що найкоротший шлях для цього — це шлях, який був запропонований в законопроекті про референдум: через відміну змін до Конституції 8 грудня 2004 року. «Враховуючи вразливість і, м´яко кажучи, незаконність такого кроку, для влади важливо, щоб восени якщо не де-юре, то де-факто, — шляхом голосування за законопроект про референдум і низку інших вразливих законів, отримати триста голосів», — сказав М.Томенко. Це, на його думку, означає, що якщо така мета поставлена, то слід очікувати як мінімум кількох тенденцій. Першою такою тенденцією Заступник Голови Верховної Ради назвав «пошук нових союзників для формування де-факто конституційної більшості», а це, переконаний він, означатиме щонайменше серйозні кадрові зміни в уряді та серед місцевої виконавчої влади, «а також, очевидно, підвищить ціну депутатських груп, які знаходяться поза коаліцію».

Чи вдасться це зробити, сказав він, залежить від багатьох обставин. Одна з найважливіших, вважає М.Томенко, — це «несприйняття не лише опозицією, а й суспільством таких кроків». «Не менш важливим фактором є те, що розширення сфери суб´єктів можливої конституційної більшості створить серйозну напругу і конфлікти всередині теперішньої команди Партії регіонів», — зазначив Віце-спікер.

«Отож, попри майбутні місцеві вибори, все-таки головною інтригою наступного політичного сезону буде проблема конституційної більшості та, відповідно, можливості ухвалення нової Конституції для Президента », — спрогнозував М.Томенко />  

 

Читайте также по теме